FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe" davası devam ediyor

FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe" davası devam ediyor

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 9'u firari 15'i tutuklu 24 sanığın yargılandığı İstanbul'daki "ana darbe" davasının 13. duruşmasında tanıklar dinleniliyor -

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general ve 17 subayın bulunduğu, 9'u firari 15'i tutuklu 24 sanığın yargılandığı İstanbul'daki "ana darbe" davasının 13. duruşmasında dinlenilen tanık emekli Tümgeneral Kemal Başak darbeci sanıkların savunmalarında Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme Timi (KOKTOD) faaliyetleri kapsamında dışarı çıktıklarını söylemelerine ilişkin, "Ben 3. Kolordu KOKTOD Birlik Komutanıydım. 15 Temmuz’da KOKTOD faaliyeti olsa benim kesinlikle haberim olması lazım. KOKTOD birliklerinin mühimmatlarında bir kere zaten tank yok. Darbe girişiminde tanklar da vardı." dedi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında inşa edilen binadaki büyük salonda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmada tanık olarak dinlenilen dönemin 23. Motorlu Piyade Tümen Komutanı emekli Tümgeneral Kemal Başak, 15 Temmuz’da köprülerin kapatılmasının ardından lojmanlardan özel aracıyla ayrıldığını, emrinde olan 3 alay komutanını ve 1 kışla komutanını aradığını söyledi.

Albaylar Nebi Gazneli, Sadık Cebeci ve Ömer Faruk Köse’nin telefonlarını açmadığını dile getiren Başak, "Çekmeköy Alay Komutanı Hasan Kaymaz telefonumu açtı. Kışlasından herhangi bir çıkış olmadığını söyledi. Ben de emniyete almasını ve kesinlikle herkesin kışla içerisinde kalmasını emrettim. Hasdal Kışlası'nda bulunan Tümen Karargahına gelmek için nizamiye girişine geldiğimde nöbetçi astsubaya kışladan araç çıkıp çıkmadığını sormadım. O da bana Albay Nebi Gazzeli’nin emir komutasında 10-15 aracın tam teçhizatlı çıktığını söyledi. Nöbetçi astsubay bana bir gün önce alay komutanlığını devreden Albay Müslüm Kaya’nın da içeride olduğunu söyledi." şeklinde beyanda bulundu.

İçeride aksilikler olduğunu düşündüğü için 3. Kolordu Karargahı'na gitmeye karar verdiğini ve Hasdal Kışlası'ndan ayrıldığını söyleyen Başak, "Ben arka kapıdan çıkarken emir astsubayım beni aradı. Bana Müslüm Albayın emir komutayı aldığını, İbrahim Albay'ın ona karşı çıktığını söyledi. Müslüm Kaya’nın havaya ateş ettiğini, kötü şeyler olduğunu belirtti ve telefon kapandı. Ben kışladan ayrıldım, yolda önümde bir motosiklet vardı. Tam kışla sınırından çıkarken önümdeki motosikletliye ve benim aracıma doğru ateş edildi." dedi.

3. Kolordu Karargahına ulaştıktan sonra, telefonla ulaştığı birlikleri geri çağırdığını savunan Başak, sabah saatlerinde emniyet güçleriyle ortak hareket ederek gözaltı işlemlerinde yardımcı olduğunu söyledi.

- Tanık, sanıkların savunmalarını yalanladı

Mahkeme Başkanı Cem Karaca tanık Başak’a sanıkların "Terör faaliyetlerinin artacağına ilişkin mesajlar, uyarılar geliyordu. Terör saldırıları artmıştı, terörü önlemeye çıktığımızı düşündük" şeklindeki savunmalarla ilgili ne düşündüğünü sordu.

Tanık Kemal Başak da "Terör faaliyetlerine ilişkin uyarı mesajları her zaman artılır. Bunlara karşı önlem de alınır. Bazen servis araçlarını kaldırmıyorduk veya saatlerini değiştiriyorduk. Erbaş ve erlerin izinlerini iptal edebiliyoruz. Ancak ayın 15’ine ilişkin öyle olağanüstü hallere girmedik. Her zamanki mesajlar atılmıştır." ifadesini kullandı.

Darbe girişimine katılan sanıkların savunmalarında KOKTOD faaliyetleri kapsamında dışarı çıktıklarını söylemelerine de değinen Başak, "Ben 3. Kolordu KOKTOD Birlik Komutanıydım. 15 Temmuz’da KOKTOD faaliyeti olsa benim kesinlikle haberim olması lazım. KOKTOD birliklerinin mühimmatlarında bir kere zaten tank yok. Darbe girişiminde tanklar da vardı." diye konuştu.

Darbe girişimine hazırlık toplantılarının da kendisinden habersiz yapıldığını söyleyen Başak, "Alay komutanları seviyesinde gerçekleşen toplantıların bana mutlaka haber verilmesi gerekirdi. 13 ve 14 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişimi öncesi hazırlık toplantılarından haberim yok." beyanında bulundu.

Duruşma tanıkların beyanlarıyla devam ediyor.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.