Anadoluhisarı Namazgâhı ibadete açıldı

Anadoluhisarı Namazgâhı ibadete açıldı

İstanbul’u fethetmek için Anadolu’nun içlerinden gelen Türklerin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Anadoluhisarı’ndaki tarihi namazgâh 29 Mayıs Fetih kutlamaları öncesinde ibadete açıldı.

ykoz Belediyesi sınırları içinde bulunan Anadolu Hisarı’ndaki namazgâhı, Sultan Yıldırım Beyazıt’ın İstanbul’un fethi için 1396’da yaptırdığı Anadoluhisarı Kalesi bitişiğinde yer alıyor.

Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih hazırlıkları kapsamında güçlendirilip genişletilen kalede topların bulunduğu kısım yükseltilirken askerlerin ibadet edebilmesi için bir de namazgâh yaptırıldı.
Üç ayların ilk Cuma namazı öncesine düzenlenen törenle yaz ayları için yeniden ibadete açılan tarihi namazgâhta fetih ruhunu anımsatan mehteran gösterisi sunuldu, namazgâhın yapımında görev alan atalarımız için dualar edildi.
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ecdadımızın emaneti olan mekânlara sahip çıkmanın gelecek kuşaklara karşı önemli bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, bu bilinci kültür gezileri ile genç nesillere aktardıklarını söyledi.
32 yıl Anadoluhisarı Fatih Camisi’nde imam hatiplik yapan ve yeni emekli olan Mehmet Özalp de vaazında fethin tarihimizdeki ve dinimizdeki önemine değindi. Açılışı turistler ve ilçedeki vatandaşlar da ilgiyle izledi.
Beykoz Belediyesi tarafından, Cuma namazından çıkan vatandaşlara, fetih pilavı-ayran tatlı ikramı yapıldı.
Namazgâh Nedir?
Açık havada namaz kılmak amacıyla yapılmış ibadet yeri.
Namazgâhlar şehirlerde ve yakın çevredeki mesire yerlerinde daha çok yaz mevsiminde hizmet vermek amacıyla kurulurdu. Buralarda cuma ve bayram namazlarıyla ramazanda teravih namazları kılınırdı. Şehir namazgâhlar ise yolculuk sırasında ibadet ve dinlenme ihtiyacını gidermek amacıyla menzil yerlerinde inşa edilirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.