Anayasa Paketi'nde Kritik Süreç

Anayasa Paketi'nde Kritik Süreç

Gözler bu hafta Türkiye Büyük Mille Meclisi’nde olacak. Çünkü Anayasa değişiklik paketi Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak.

Gözler bu hafta Türkiye Büyük Mille Meclisi’nde olacak. Çünkü Anayasa değişiklik paketi Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak.

Anayasa Komisyonu, AK Parti milletvekilleri tarafından verilen Anayasa değişikliği teklifini, 7 Nisan Çarşamba günü görüşmeye başlayacak. Komisyon, 3 geçici madde ile birlikte 29 maddelik teklifin görüşmeleri bitinceye kadar çalışacak.

Teklife göre, Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanabilecek.

Askeri mahkemeler, asker kişilerin sadece askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri askeri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak.

Siyasi partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi üzerine, TBMM’de grubu bulunan her siyasi partinin 5’er üye ile temsil edildiği ve Meclis Başkanının Başkanlığında oluşturulacak komisyonun üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılacak dava sonucunda Anayasa Mahkemesi’nce karara bağlanacak. Anayasa Mahkemesi, kapatma kararı veremeyecek, fiilin ağırlığına göre partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verilecek.

Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı denetimi getiriliyor. "Ekonomik ve Sosyal Konsey", Anayasa kapsamına alınırken, genel grev yasağı kaldırılıyor.

Geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırılmasını öngören değişiklik teklifinin yürürlük maddesinde, halkoyuna gidilmesi durumunda teklifin tümüyle oylanması öngörülüyor.

Komisyon maratonunun ardından Anayasa değişikliği Genel Kurul’a gelecek.

Etiketler :