Başbakan İran'a sert çıktı

Başbakan İran'a sert çıktı

Başbakan Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Berişa ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın, İstanbul'da düzenlenecek olan 5+1 görüşmelerini Şam veya Bağdat'a yapılması yönündeki açıklamalarını 'İpe un sermek' olarak değerlendirerek, "Dürüst olmak lazım.İşte dürüst olmadıkları için dünyada sürekli olarak itibar kaybına devam etmektedirler. Bu diplomasinin dili değildir, bu başka bir dildir, o da bana yakışmaz" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ile yaptığı ortak basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, İran'ın İstanbul'da yapılması planlanan 5+1 görüşmelerinin Şam ya da Bağdat'ta yapılması yönündeki açıklamalarını ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Harp Akademileri'nde yaptığı konuşmada 'sıcak çatışma' olasılığına dikkat çekmesini hatırlatması üzerine Başbakan Erdoğan şunları kaydetti: "Bunu resmi makamlar olarak kim söyledi, kim söylemedi; bunu bilemem. Ama şuana kadar gördüğümüz kadarıyla meclis başkanının ifadeleri var, dış komite veya dış konsey veya komisyon sözcüsünün yapmış olduğu açıklama var. Ben burada bir gerçeği ortaya koymak zorundayım. Eğer bu toplantının İstanbul'da yapılıp yapılmaması hususu bize herhangi bir prestij kazandıracak bir konu değil. Böyle bir prestijinde biz peşinde değiliz. Bizimle burada İran kazanır. Niye, çünkü adil yaklaşım sergileyebilecek bura birpozisyon ortaya koyarız da onun için. Ama şuanda ortada dolaşan teklif, Şam veya Bağdat, ipe un sermektir. 'Bu iş olmasın' demektir. Çünkü karşı tarafın Şam'a gelmeyeceğini biliyor, Bağdat'a gelmeyeceğini biliyor, kalkıp 'Yok biz Şam' da önerdik, Bağdat'ı da önerdik' bunu söyleyecekler. Dürüst olmak lazım. İşte dürüst olmadıkları için dünyada sürekli olarak itibar kaybına devam etmektedirler. Bu diplomasinin dili değildir, bu başka bir dildir, o da bana yakışmaz."

ESAD MANEVRA YAPIYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in çekilme manevraları değil, aldatma manevraları yaptığını söyledi.

Erdoğan, 10 Nisan’a kadar Esed’in ortayla koyacağı tavırla nasıl davranacağının ortaya çıkacağını kaydetti.

Suriye’de askerin bazı illerden çekildiğine yönelik iddialarla ilgili Erdoğan, Esed’in ‘askeri, tankları çektim’ gibi beyanatlarına alıştıklarını belirti.

Erdoğan, “Çünkü sonuna kadar doğru konuşmada, dürüst davranmadı. Bundan sonra 10 Nisan’a kadar ortayla koyacağı tavırla nasıl davranacağını göreceğiz. Askerlerin çekilmesine yönelik beyanatlar da Suriyeli yetkililere ait. Bölgeden hala ölüm haberleri geliyor. Çekilme değil, aldatma manevraları yapıyor.” diye konuştu.

Arnavutluk’un NATO’da olmasına çok önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, AB’ye tam üyeliğini de yürekten desteklediklerini kaydetti.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha ise “Bize verdikleri destekten dolayı minnet duygularımı iletmek istiyorum. İki dost iki NATO müttefiki olarak görüşüyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri bize çok özel yardım yapıyor. İlişkilerimiz daha nasıl geliştirebilir onu görüştük. Arnavutluk’taki Türk yatırımları 2005’ten beri 9 kat arttı. Bu yatırımlar 19 kat daha artabilirdi. Bunlar artık önümüzdeki dönem gerçekleştireceğimiz hedefler. Bugün iki anlaşma imzaladık, daha önce de onlarca anlaşma imzaladık. Ekonomik, sağlık, askeri, yatırımlar konusunda anlaşmalarımız var. Kosova’nın bağımsızlığına destek vererek Balkanlar'da barışa katkı sağladı.” dedi.

En azgın diktatörlüğü yaşadıklarını hatırlatan Berisha, “Halkların bu diktatörlüklerden kurtulma anlayışını çok iyi anlıyoruz. Suriye halkı hak etmediği bir dramı yaşıyor. Ayrıca NATO kaldığı sürece Arnavutluk’ta kalacağız. Afgan halkının lehine. Türkiye’nin Güvenlik Konseyi üyeliğini destekliyoruz. Çünkü Türkiye önemli bir rol oynayacak.” diye konuştu.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.