İsrail’den dört Heron geldi

İsrail’den dört Heron geldi

Heronlar konusunda sürekli sorun çıkaran İsrail, yerli insansız hava aracı ANKA test uçuşunu başarıyla tamamlayınca panik yaptı. İsrail elinde tuttuğu 6 Heron’dan 4’ünü anında geri gönderdi.

Yerli İnsansız Hava Aracı ANKA’nın 10 bin feet testini başarıyla geçmesi ve aktif görev için 2012’de Hava Kuvvetleri’ne tahsis edileceğinin açıklanması üzerine, İsrail elinde tuttuğu 6 Heron’dan 4’ünü acele geri gönderdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in sözleşme gereği bakımını yapması gereken Heronları aylardır vermediğini açıklamıştı. Dışişleri kaynakları İsrail’in Heronları acil olarak vermesinin, ANKA Projesinin hızlı ilerlemesinde rehavete yolaçma çabasıyla ilişkili olabileceğini belirtirken, ASELSAN yetkilileri yavaşlama olmaması konusunda uyarıldı. Ayrıca özel firmalarca yürütülen İHA projelerinin askıya alınmaması için de gerekli uyarıların yapıldığı ifade ediliyor. İsrail, Heron sürecini sürekli yeni gerekçelerle uzatmış ve Milli Projeler yaklaşık 10 yıl sekteye uğramıştı.

Üçüncü ülke gerilimi

Heron sisteminin bütünüyle İsrail tarafından yapılmış olması ciddi endişeler oluşturuyor. Elde edilen görüntülerin anlık ve canlı olarak İsrail’e de gittiği, TSK’nın iç emir komuta sistemi içerisinde görüntülerdeki PKK’lıları vurma talimatı çıkmadan Irak’ın Kuzeyine haber verildiğinden şüpheleniliyor. Heronların yoğun olarak kullanıldığı bazı operasyonların öncesinde belirlenen PKK’lılardan bazılarının aniden bölgeyi terk etmeye başlamasının bu şüpheyi desteklediği belirtiliyor.

Pazarlığın kilit noktası

Bu bilgiler ışığında Türkiye, Predatör sözleşmesinde “Görüntülerin 3. ülkeye verilemeyeceği” maddesinin konulmasını ABD tarafına bildirdi. Amerikan tarafı ‘Üçüncü ülkelere görüntü zaten vermiyoruz’ gerekçesiyle karşı çıktı. Heron görüntülerinden hareketle planlanan operasyonlar öncesi PKK unsurlarındaki hareketlenmeler, elde edilen görüntülerin bir uçla İsrail’e gittiği şüphesini doğurdu.

Heron ağı güçlendirildi

Kandil ve Kazan Vadisi operasyonunda başarı elde edilen İHA öncelikli saldırı yöntemi, İsrail’den gelen 4 Heron’la birlikte iyice güçlendi. Aynı anda havada tutulan birkaç Heron’un dışında, hareketlilik, telsiz trafiği ve insan istihbaratına dayalı olarak yerdeki İHA’lar da anında kaldırılıyor.

ANKA DAHA ÜSTÜN

Heronda personel sorunu yaşanıyor

İsrail Heronlarının sık motor bakımı gerektiren türden olması nedeniyle de bakım süresi hızla dolmasın diye araçların tamamı aynı anda havada tutulmayıp ihtiyaca göre hareket ediliyor. Yerli ANKA ise seri üretim imkanı, geliştirme imkanın elde olması ve uzun bakım ömrü nedeniyle bu sorunu ortadan kaldırabilecek nitelikte. Kara Kuvvetleri’nin elinde 3 İHA bulunuyor. KK’nın kullanım konusunda eğitilmiş personeli bulunmaması nedeniyle bu İHA’ları, İsrailli pilotlar uçuruyordu. İki ülke arasındaki gerilim nedeniyle İsrail personellerini çekince uçamaz duruma geldiler. Yetkililer, Heronları kullanan teknik elemanların hedefi lazerleyip, F-16 pilotuna tarif edecek veya harekatı havadan yönlendirecek, pilotla sürekli irtibat halinde olacak personelin sadece Hava Kuvvetleri’nde olduğunu ifade ediyor. Kara Kuvvetleri’nin elindeki İHA’ların Hava Kuvvetleri’ne devredilmesinin uygun olacağı belirtiliyor.

PREDATÖR SORUNU

Gördüğünü vuran silahlılar gelmiyor

AMERİKA Birleşik Devletleri’nin İncirlik Üssü’ne getireceği ve Türkiye’ye kullanım tahsisi yapacağı Predatörlerle ilgili diğer konu da görüntülerin canlı ve direkt değil bir süre sonra verilecek olması. Uydu kontrollü Predatörler, Türk subayları tarafından yönetilemeyecek.

Radarda görülememesi nedeniyle Türkiye, tam olarak nerenin görüntülendiğini tespit edemeyeceği için, “Görüntülerin

3. ülkeye verilemeyeceği” konusunda

endişeler devam ediyor. Predatörler konusunda diğer bir sorunda Türkiye’nin kullanımına verileceklerin “görünce vuran” türden silahlı olmaması. Bu da aşılmaya çalışılan konulardan diğeri. 31 Aralık’ta Irak’tan çekileceğini açıklayan ABD yönetimi için Irak’ın Kuzeyi’ndeki Özerk bölgenin güvenliği önemli. İncirlik Üssü bu nedenle kritik önemde. Türkiye iki ülke için de önemli olan pazarlık konusunu Predatörler üzerinden maksimum verimle çözmeye çalışıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum