Vahşet pisi pisine ölmüşler

Vahşet pisi pisine ölmüşler

TBMM Uludere Komisyonu, Heron görüntülerini izledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan ve Uludere olayını incelemek üzere kurulan alt komisyon, olaya ilişkin Heron görüntülerini izledi. Görüntüleri büyük bir gizlilik içinde izleyen komisyon, salonun yaklaşık 50 metre yakınına basın mensuplarını yaklaştırmazken, komisyon üyesi olmayan milletvekilleri de alınmadı.

Komisyon Üyesi, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'İnsan Hakları Komisyonu'nda insansız hava araçları görüntülerinin izlenmesini talep etmiştik. Biri heron biri de predator... Heronlar Türkiye sınırına kadar olan bölümü görüntüleyebiliyorlar, Predatorler ise Irak tarafında olanları... Bugün İsrail malı olan Heronların görüntülerini izledik.

Araştırmadaki en büyük amaç 34 masum gencimizin ölümünü, vahim bir hadiseyi aydınlatmaya çalışmak.

Olayın nasıl gerçekleştiğİ, vur emrini kimin verdiği, görüntüleri kimin değerlendirdiği bilgilerine sahibiz. Ama bunlar kamuoyuna açıklanmadı.

Heron görüntülerinin ne anlama geldiği konusunda uzman talep ettik. Uzmanların bizi aydınlatmasına ihtiyaç kalmakszın binek hayvanları çıplak gözle tespit edebildik.

Binek hayvanı ve yükler belli, sınırdan geçiş yaptıkları görülüyor. Irak sınırında kaçak malzeme alıyıorlar. Bunların hepsi görüntülerde mevcut

30- 40 kişilik grubun binek hayvanlarıyla Irak sınırına gittiği görülüyor. Terör faaliyeti olsa Irak sınırından Türkiye sınırına hareketlenme olur diye düşünüyoruz. Sınır ticaretine yönelik bir hareketlenme olduğunun tahmin edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

İstihbaratın paylaşımında ve yerel unsurlara danışılmadan çok üyük hatalar yapıldığı kanısındayım.

Boş yere ölen 34 bedeni görüyoruz, yazık oldu. Hepimizin yüreğini dağlayan görüntüler izledik. Birçok bayan arkadaşımız ağladı. Türkiye bu trajik olayı aydınlatmalı '

KAÇAKÇI OLDUKLARI ÇOK NET BELLİ

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, 'Bu görüntüyü düz, sıradan vatandaş olarak izleyen herkes, biz, hepimiz, o komisyondakilerin hemen hemen hepsi şuna kanaat getirdi ki; bunların kaçakçı oldukları çok net belli ' dedi.

DAKİKA DAKİKA GÖRÜNTÜLER

Özdemir'in görüntülere dayanarak olayın gelişimini şöyle anlattı:

'Önce Kuzey Irak'tan sekiz araç geliyor. Haftanin ile Kutalma derelerinin birleştiği vadide bu araçlar bekliyor. Yük getirdikleri belli. Daha sonra görüntünün ilerleyen saatinde Türkiye topraklarından o bölgeye doğru çok kalabalık bir grup hareket ediyor. Geliyorlar, orada uzunca bir süre bekliyorlar. Mallar yükleniyor katırlara. Sonra geldikleri güzergahtan Türkiye tarafına zaman zaman 2'şerli 3'erli gruplar halinde dönmeye başlıyorlar. '

Özdemir olayın dakika dakika gelişimini ise şöyle anlattı:

'17.20'de Irak'tan Türkiye'ye doğru gelen dört araç görünüyor. Araçlar Haftanın ile Kutalma deresi arasındaki vadide toplanıyor.

18.25'te köyden gelen ilk kalabalık grup kaçakçıların buluşma noktasına doğru geliyorlar. Köylülerin ilk görüntüsü bu.

18.55 de üçüncü bir kalabalık insan grubu köylüler geliyor.

19.16'da malı alan ilk grup geldikleri güzergahtan yeniden Türkiye sınırına doğru dönmeye başlıyor.

19.40'ta Türkiye'ye doğru gelen gruplar bir alanda toplanmaya başlıyorlar.

21.24'e kadar bunlar sınıra yakın bir alanda bekliyorlar. Bu arada da demek ki topçuların atışları falan yapılıyor.

21.36'da da heron bir lazer ışığı ile uçaklara nokta tarifi yapıyor.

21.36'da ilk bomba atılıyor

21.43'te ikinci bomba atılıyor.

22.04'te üçüncü bomba atılıyor.

22.24'te arkadan gelen bir başka grup ayrıca bombalanıyor.

22.45'te de köyden insanlar telaş içinde o tarafa yöneliyor

23.00'te köylüler olay yerine ulaşıyorlar.

HASİP KAPLAN TEPKİ GÖSTERDİ

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da görüntüleri izlemek için komisyona girmek istedi. Aynı zamanda Şırnak milletvekili olan Kaplan, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'e toplantıyı izlemek istediğine dair bir not gönderdi. Üstün, aynı notun arkasına, 'Komisyon üyesi dışındakilere kapalı. Üyeniz içeride ' yazısını yazarak, Kaplan'ın talebini reddetti.

Duruma tepki gösteren Kaplan, grup başkanvekili olarak partisini temsil ettiğini ve o görüntüleri izleme hakkı olduğunu belirtti. Komisyon üyesi olmayan AK Partili bir milletvekilinin görüntüleri izlediğini savunan Kaplan, 'Ne özelliği var. AKP milletvekili olması ona bir özellik ayrıcalık mı tanıyor? Bu görüntüleri Şırnak milletvekiline kapatmaları, benim üyemin orda olması nedeniyle bir grup başkanvekiline izin verilmemesi, İnsan Hakları Komisyonunun bunu yapması kabul edilebilir bir davranış olmamıştır ' dedi.

Görüntüleri izleyen AK Parti milletvekilinin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışma arkadaşı olduğunu söyleyen Kaplan, 'Burada beraber çalışmadan doğan hukuktan kaynaklanan bir arkadaşlık hukuku mu işliyor, yoksa Meclis içtüzüğü mü var? Hangi hukuk işliyor bunu anlayacağız ' diye konuştu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.