Uyarı bu sabah iletildi

Uyarı bu sabah iletildi

Ankara, "Ermeni soykırımı" iddialarını inkarın cezalandırılmasıyla ilgili yasa teklifinin Fransız Senatosu'ndan geçmesi halinde iki ülke arasındaki ilişkilerin "tümden kopabileceği" uyarısında bulundu

Uyarı bu sabah Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu tarafından Senato'daki Sosyalist grup içinde yasa teklifi konusunda kurulan özel çalışma grubuna şifahen iletildi. Sosyalist grup tarafından görüşü alınmak üzere Senato'ya davet edilen Burcuoğlu, Sosyalist senatörlere hitaben yaptığı konuşmada, bu tür yasa teklifleri konusunda Türkiye'nin "tahammülünün kalmadığını" ve Senato'dan geçmesi halinde "şu anda askıya alınmış ilişkilerin tümden kopma noktasına geleceğini" anlattı.

'ANAYASA KONSEYİ İPTAL EDER'
Öte yandan, Sosyalist Grup hukukçuları tarafından yasa teklifi hakkında hazırlanan bir görüş belgesinde, yasa teklifinin Fransız Anayasası ile "bağdaşık" olmadığı, hatta Anayasa Konseyi'ne gitmesi halinde 2001 yılında çıkarılan "Ermeni soykırımı" kanununu dahi "tehlikeye sokabileceği" görüşü savunuldu.

Belgenin senatörler açısından bağlayıcılığı bulunmuyor. Senato'nun Sosyalist Başkanı Jean-Pierre Bel ile Sosyalist grup başkanı François Rebsamen yasa teklifini destekleyenler arasında yer alıyor. Senato'nun Yeşiller grubu ise yasa teklifini desteklememe kararı aldı.

Yasa teklifini genel kurul öncesi görüşecek olan Senato Kanun Komisyonu'nun ilk toplantısını 17 ocak salı günü yapması bekleniyor.

RAPORTÖR MÜCADELESİ
Kanun komisyonu içinde iktidar partisi ile Senato'nun sayıca en kalabalık grubu olan Sosyalistler arasında "raportör kimden olacak" mücadelesi de yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) Fransa'da Türklerin yoğun yaşadığı Yukarı-Ren ili senatörü Catherine Troendle'nin raportör olmasını isterken, Sosyalistler en kalabalık grup olarak raportörlüğün kendilerine verilmesi gerektiğini savunuyor.

Catherine Troendle, geçen yıl Mayıs ayında Senato gündemine gelen inkar yasası teklifinin reddi için oy kullanan senatörler arasında yer almıştı. Raportörün kim olacağına gelecek hafta karar verilmesi bekleniyor. Kanun komisyonu raportörü tarafından hazırlanacak görüş raporu genel kuruldaki tartışmaya temel oluşturacak. (NTV)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.