Ankara eve dönüşü doğruladı

Ankara eve dönüşü doğruladı

Dün Taraf’ın manşetten duyurduğu 'Eve Dönüş İçin Start Verildi' haberi, Dışişleri Bakanlığı’nca doğrulandı.

PKK’nın silahsızlandırılması amaçlı temasların sürdüğünü belirten Bakanlık Sözcüsü, “ABD, AB ve Irak’la görüşüyoruz” dedi

Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başkanı Mesud Barzani’nin öncülüğünde ilerleyen PKK’yı silahsızlandırma ve “eve dönüş” için ikna planına Dişişleri Bakanlığı’ndan doğrulama geldi. Taraf’ın “Eve dönüş için start verildi” manşetiyle duyurduğu gelişmelerin uluslararası düzeydeki çok yönlü temaslarla devam ettiği bildirildi. ‘PKK’nın dağdan indirilmesi planı’ için içerideki kurumlar arasında müzakereler sürerken, diğer yandan da ABD, AB ve Irak nezdinde temaslar yapılıyor. Kuzey Irak’taki PKK varlığını hedef alan girişimlerin bir bölümünü, Türkiye, ABD ve Irak arasında kurulan üçlü mekanizma çerçevesinde, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Kürt Yönetimi’nin iş birliğiyle, Erbil’de oluşturulan komuta merkezi oluşturuyor. Washington, Ankara ve Bağdat arasında kurulan üçlü mekanizma, bir ana ve alt komitelerden oluşuyor. Ana komitenin çalışmaları içişleri bakanlıklarının öncülüğünde yürütülürken; alt komitelerin çalışmaları Genelkurmay tarafından yakından izleniyor. Erbil’de kurulan komuta merkezi de bu mekanizmanın alt komitesine bağlı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Çalışmalar bu plana göre

PKK’nın silahsızlandırılmasına ilişkin girişimlerin diğer bir ayağını ise, “eve dönüş planı” oluşturuyor. Ankara’da, PKK’nın tasfiyesi üzerinde çalışıldığı, bu çalışmaların bir plan dahilinde yürütüldüğü yalanlanmıyor. Çalışmalara ilişkin, kurumlar arasındaki ilişki ve görüş alışverişinin sürdüğü belirtilirken, edinilen bilgiye göre de çerçevesi henüz netleştirilmese de bir af planı da tartışılan konular arasında bulunuyor. Çalışmalar, içerideki müzakerelerin yanı sıra, ABD ve Avrupa Birliği nezdinde de değerlendiriliyor.

‘Görüşmeler sürüyor’

PKK’nın tasfiyesine ilişkin haberler, haftalık basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin’e de soruldu. Bu çerçevede ilgili tüm kurumların içindeki değerlendirmelerin sürdürüldüğünü bildiren Özügergin, “Gerek, ABD, Türkiye ve Irak arasında kurulan üçlü mekanizma çerçevesinde, gerek ikili görüşmelerimizde, gerekse AB ve AB’ye üye ülkeler ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi. Özügergin, Erbil’de kurulan komuta merkezinin de çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :