Ankara'da "Dünden Bugüne 100 Japon Tasarımı Sergisi" düzenlendi

Ankara'da "Dünden Bugüne 100 Japon Tasarımı Sergisi" düzenlendi

ANKARA (AA) - Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Japonya Tanıtma Vakfı, Hacettepe Üniversitesinin işbirliğiyle "Dünden Bugüne 100 Japon Tasarımı Sergisi" düzenlendi.

ANKARA (AA) - Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Japonya Tanıtma Vakfı, Hacettepe Üniversitesinin işbirliğiyle "Dünden Bugüne 100 Japon Tasarımı Sergisi" düzenlendi.

Ankara'da Hacettepe Sanat Müzesi'nde düzenlenen sergiye, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko ve çok sayıda davetli katıldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Takahiko, bu yılın Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, yıl boyunca tüm Türkiye'de Japonya'yı anlatan pek çok kültürel etkinlik düzenleneceğini ve bu serginin de bunun bir parçası olduğunu kaydetti.

Serginin çoğunluğunun 2000'den sonra üretilen yaklaşık 100 eserin, çağdaş tasarımın kaynağı haline gelmiş başyapıtlarla birlikte sunulduğun kaydeden Takahiko, "Ürün tasarımından sistem ve hizmet tasarımına kadar günlük hayatımızı destekleyen çeşitli tasarımlar, insanların yaşam tarzlarını ve toplumu yansıtmaktadır." dedi.

Takahiko, Japonya'nın yıllar boyunca depremle karşı karşıya kalması nedeniyle, depremlerde hasarın en aza indirilmesine yönelik çeşitli yaratıcı fikirlerin yansıtıldığı tasarımların da sergide yer aldığını belirtti.

Sergide yer alan, su sirkülasyonu el yıkama standı WOSH ile ilgili ürünlerin, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Japonya acil yardım ekipleri tarafından getirildiğini söyleyen Takahiko, bu ürünlerin afet bölgesinde kullanıldığını hatırlattı.

Takahiko, çeşitli ürünlerin yer aldığı serginin sadece Japon tasarımının özelliklerini değil aynı zamanda Japon kültürünün mevcut durumunu da aktarmaya imkan sağladığını kaydetti.

Büyükelçi Takahiko, 22 Nisan'a kadar halka açık olan serginin düzenlenmesine katkı sağlayan Hacettepe Üniversitesine ve Japonya Tanıtma Vakfına teşekkür etti.

Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran da 2024'ün Japonya ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin başlayışının 100. yıl dönümüne tekabül ettiğini söyleyerek, 1925'te Türkiye'de Japonya Büyükelçiliğinin açıldığını hatırlattı.

Japonya'nın Orta Doğu'da büyükelçilik açtığı ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirten Güran, bu başlangıcın kökleri derin olan ve doğu kültürünün ortak paydasında buluşan uzun soluklu bir birlikteliğin yansıması olduğunu kaydetti.

Güran, iki ülke arasındaki ilişkilerin 100 yıl boyunca devam ettiğine dikkati çekerek, İstanbul'da İkinci Boğaz Köprüsü (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü) ve Marmaray tüp geçidi, Japonya'nın ekonomik işbirliği ve desteğiyle hayata geçirilmiş önemli iki proje." ifadesini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Japonya'nın Türkiye'ye yaptığı desteği dile getiren Güran, iki ülke arasındaki dayanışmadan bahsetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.