Annan'dan skandal itiraf

Annan'dan skandal itiraf

Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriye'de Beşşar Esed'le görüşmelerin daha başında, "onu hiçbir zaman ikna edemeyeceğini anladığını" söyledi.

Salı günü satışa sunulacak hatıra kitabıyla bir kez daha gündeme gelen Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan , Suriye'de Beşşar Esed'le görüşmelerin daha başında, "onu hiçbir zaman ikna edemeyeceğini anladığını" aktararak, Esed'in kendi oluşturduğu bir hayal aleminde yaşamaya eğilimli liderlerden olduğunu söyledi.
 
Salı günü satışa sunulacak hatıra kitabıyla bir kez daha gündeme gelen Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriye'de Beşşar Esed'le görüşmelerin daha başında, "onu hiçbir zaman ikna edemeyeceğini anladığını" aktararak, Esed'in kendi oluşturduğu bir hayal aleminde yaşamaya eğilimli liderlerden olduğunu söyledi.
 
Annan, eski danışmanı ve konuşmalarının metin yazarı Nader Mousavizadeh ile birlikte hazırladığı "Interventions: A Life in War and Peace (Müdahaleler: Savaşta ve Barışta Bir Hayat)" adlı kitabında alt düzeyde görevli olarak başlayıp genel sekreterliğe uzanan 40 yıllık Birleşmiş Milletler kariyerinin öyküsünü paylaşıyor. 1997-2006 yılları arasında iki dönem BM genel sekreterliği yapan Annan, son olarak Suriye krizine çözüm bulma çabaları çerçevesinde üstlendiği arabuluculuk görevinde ise başarısız olarak ağustos ayı başında istifa etmişti.
 
Annan, hatıratında Suriye kısmına, arabuluculuk görevi yaptığı sırada mart ayında sağlanan ateşkese kadar olan kısmı da güncelleyerek ekledi. Ancak mart ayından sonraki gelişmelere yer vermedi. New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, birçok kişinin kendisine ayrı bir Suriye kitabı yazıp yazmayacağını sorduğunu belirten Annan, özellikle Şam'da Esed ile yaptığı görüşmelerin içeriğinin merak edildiğine işaret etti. Annan, gazeteye yaptığı açıklamada, Şam'da Esed'le yaptığı görüşmelerde, hiçbir zaman onu ikna edemeyeceğini hissettiğini söyleyerek, "Daha başlangıçta bir inkâr psikolojisi içinde olduğunu hissettim. Bütün problemin dış mihraklar tarafından çıkarıldığına inanıyordu. Dış mihraklar Suriye'yi rahat bırakırsa hiçbir problem yaşanmayacağına inanıyordu. Esed gibi liderler, kendi oluşturdukları hayal aleminde yaşamaya eğilimlidir." diye konuştu.
 
Eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak Savaşı'na giden süreçte Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasını BM'de iddialı şekilde savunmasını, 'kariyerinde bir leke' olarak gördüğünü ve hatırlamak istemediğini söylemişti. Ancak aynı zamanda arkadaşı olan eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın hatıralarını topladığı kitabı, Colin Powell'ı ve kariyerinin unutmak istediği kısmını yeniden ABD gündemine taşıdı. Annan, kitabında, Irak Savaşı'nın başlamasına altı hafta kala, arkadaşı Colin Powell'ın New York'taki Birleşmiş Milletler binası 38'inci katta bulunan ofisine kendisini ziyarete geldiğini anlatıyor. Görüşmede, "halsizliği açıkça belli olan" eski ABD Dışişleri Bakanı Powell, Annan'a, "Benim gibi dürüst bir adama yaptırdılar bunu." demiş. Amerikan medyasına yansıyan bilgilere göre Annan, kitabında, "İnanmadığı açıkça belli olan bir savaş hakkında bu derece iddialı argümanlar ileri süren bu adamın durumu etkileyiciydi." diye yazdı.
 
Annan, NYT'a yaptığı açıklamada ise Irak Savaşı'nı 1997 yılında başlayıp 2006 yılında sona eren BM Genel Sekreterliği döneminin en önemli olayı olarak gördüğü için, Powell ile diyaloğunu kitabının açılış sayfasına anekdot olarak koyduğunu söyledi. Annan, kitabında ayrıca, 1994 Ruanda soykırımı sırasında BM Barış Gücü'nün başındaki yönetici olarak, neden başarısız oldukları gibi odağında bulunduğu bazı kritik gelişmelerin perde arkasını da anlatıyor. Kitapta ayrıca, Birleşmiş Milletler'in barışı tesis etmede ya da korumada nasıl tarihi fırsatlar kaçırdığı ve üye ülkelerin BM'nin kuruluş sözleşmesini nasıl ihlal ettiğine dair içeriden bir bakışla tespitler yer aldığı kaydediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.