Aort damarı nasıl yırtılır?

Aort damarı nasıl yırtılır?

Kalpten çıkan en büyük atardamar olan Aort damarı neden yırtılır? İlk müdahale nasıl olmalı? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu merak edilen bu sorulara yanıt verdi.

Ani ölüm getirebilir 

Karagözoğlu, "Tıp Mesleğinde "aort" adıyla tanımlanan damar kalpten ilk çıkan, en büyük atar damardır. Oksijenden zengin kanı kalpten vücudun tüm bölümlerine dağıtır. Damarlar kanın bedenimizin tüm birimlerine ulaşmasını sağlayan boru sistemidir. Aort damarı da bu sistemin ilk ve en büyük başlangıcıdır. Yani aort hayattır. Damarlar yırtılabilir. Bu hayati riskler taşır. Ama aort atar damar yırtılması ani ölüm getirebilir. Çünkü en büyük damar olduğundan ani iç kanama oluşur. Çok miktarda kan dolaşım sisteminden boşalır. Organlar bir anda çalışamaz hale gelir. Çünkü kan hayat sağlayan sıvıdır" dedi.

Öksürük ve öğürtü damarları yırtabilir

Boğazına takılan gıdayı çıkartmaya çalışırken şikayetlerinin başlamasıyla ilgili olarak,"Öksürük sırasında bedenimizde ani değişiklikler olur. Saatte 800 kilometreden fazla hız söz konusu olabilir. Tansiyonumuz aniden fırlayabilir. Öğürtü sırasında batın içi basınç ve tansiyon olumsuz etkilenebilir. Bu gibi ani değişiklikler damar elastikliği bozuksa, damar sertliği varsa yırtılmalara, iç kanamalara, ani ölümlere neden olabilir" diyerek uyarılarına devam etti.

Risk taşıyanlar muayene olmalı

Karagözoğlu, "Damar sertliği (Ateroskleroz veya arter duvarlarında sertleşme), yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, sigara içme alışkanlığı, kalıtsal hastalıklar, biküspit aort kapağı, yaralanma veya enfeksiyonlar anevrizmanın gelişmesine yol açabilir. Bu özellikleri olan hastalarımız lütfen kontrollerini yaptırsınlar" diyerek uyarılarını tamamladı.

 

(Kadın ve Kadın)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.