Apple, 1 dakikada 50 milyar $ kaybetti

Apple, 1 dakikada 50 milyar $ kaybetti

Apple’ın piyasa değeri, borsada 'şişman parmak' olarak anılan yanlış bir tuşa basma nedeniyle bir dakika içinde 50 milyar dolar kaybetti. Peki bu hata ne demek?

Dünyanın en değerli şirketi Apple’ın piyasa değeri, borsada şişman parmak (fat finger) olarak anılan yanlış bir tuşa basma nedeniyle bir dakika içinde 50 milyar dolar kaybetti ve yanlışlığın anlaşılması üzerine durum 20 dakikada düzeltildi.

‘Şişman parmak’ nedeniyle Apple hisselerinin önceki gün yaklaşık yüzde 10 oranında değer kaybettiği olay şöyle gelişti:

Şirketin BATS endeksinde işlem gören 598 dolarlık 100 hissesinin değeri, yanlış bir satışın ardından 542 dolara düşünce, değer kaybı yaklaşık 50 milyar doları buldu. Apple hisselerinde yaşanan anlık kaybın ardından, şirketin borsadaki tüm işlemleri durduruldu. Aradan geçen 20 dakikanın içinde, kaybın sistemde yaşanan bir yanlışlıktan kaynaklandığı anlaşılınca Apple hisseleri yeniden 598 dolara geri yükseldi.

Apple hisselerinin kısa sürede yeniden toparlanmasının ardından gelen açıklamada, şunlara yer verildi: “İsimleri A harfi ile başlayıp BF’ye kadar olan bütün hisseler tek bir arama motorundan yönetiliyor. İlk seansın açılmasından 9 dakika önce yayınladığımız uyarı mesajında da sembolleri ‘A’ ile ‘BF’ arasında olan bütün hisselerin incelendiği bilgisini vermiştik. Bu inceleme sırasında meydana gelen bir hata nedeniyle AAPL kısaltmasına sahip olanApple hisselerindeki söz konusu kayıp gerçekleşmiştir.”

130 MİLYAR DOLAR

Kasasında 100 milyar dolarnakit parası bulunan Apple’ın CEO’su Tim Cook, geçtiğimiz hafta Apple’ın yatırımcılarına üç yıl içinde 45 milyar dolarlıködeme yapacağını taahhüt etti. Şirketin kurucu CEO’su Steve Jobs’un temettü dağıtımına karşı olan tutumundan farklı olarak, yatırımcılarınıödüllendirme yolunu seçen Cook’un bu adımı, şirketin kasasında daha fazla girdi yaratacak. Son 3 aydır yakaladığı büyüme ile değerini her hafta 1.23 milyar dolar artırıyor. Şirketin yakaladığı bu büyüme oranı ile 2012 yılı sonuna kadar kasasındaki paranın 130 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

3 AYDA YÜZDE 37 PRİM YAPTI

Yıl başından bu yana hisseleri yüzde 37 oranında değer kazanan Apple’ın piyasa değeri 600 milyar dolara kadar yükseldi.

Yatırımcılarına hisse başına 2.65 dolarlık temettü dağıtmaya hazırlanan şirket, 70.6 milyar dolarlıkmarka değeriyle dünyanın en değerli markası da oldu.

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in yaptığı marka araştırmasında dünyanın en değerli 500 markası arasında, geçen yıl 8’inci olan Apple, 2011’in en değerli markası Google’ı da geride bırakarak 2012 yılında dünyanın en değerli markası oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.