Aradaki duvarlar yıkılıyor...

Aradaki duvarlar yıkılıyor...

İçişleri Bakanı Atalay: Ortadoğu'da meydana gelen her türlü zulme karşı ayaklandık

İçişleri Bakanı Atalay: Ortadoğu'da meydana gelen her türlü zulme karşı ayaklandık  

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ortadoğu'da meydana gelen her türlü zulme karşı ayaklandıklarını ve seyirci kalmadıklarını söyledi. Atalay, asırlardan gelen dostluk ve kardeşlik ilişkilerini hiçbir şeye değişmediklerini vurguladı. Kongre öncesi üniversitelerdeki olaylara ilişkin soruları cevapsız bırakan Atalay, konuya ilişkin önümüzdeki hafta geniş bir açıklama yapılacağını belirtti.

Stratejik Düşünce Enstitüsü, Osman Gazi Üniversitesi ve Kahire Üniversitesi tarafından Ankara Gölbaşı Vilayetler Evi'nde üç gün sürecek "I. Arap-Türk Sosyal Bilimler Kongresi" başladı.

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Yasin Aktay'ın ardından kürsüye gelen Bakan Atalay, "Sosyal Bilimler ve Diyalog" konulu bir konuşma yaptı. Bin yıllık köklü geçmişi olan Türk-Arap ilişkilerinin bir kongreye konu edilmesini önemsediğini dile getiren Atalay, daha önemli akademik çalışmalara da zemin hazırlaması temennisinde bulundu. Araplar ve Türklerin aynı büyük medeniyetin ortakları olduğunu anlatan Atalay, asırlarca birlikte yaşadıktan sonra 19. yüzyıl sonu 20. yüzyılın başlarında ilişkilerin kopmaya başladığını ifade etti. Türk-Arap ilişkilerinde mesafelerin doğduğunu ve Ortadoğu'da büyük kırılmalara neden olduğunu dile getiren Atalay, savaşlar ve büyük zulümlerin yaşandığı bir bölge hale geldiğini kaydetti. Ortak nokta ve dünyaya rağmen iki millet arasında boşluklar oluştuğunu anlatan Atalay, "Ortada açık bir gerçek vardır; Türk ve Arapların bölge ve dünya barışına büyük hizmet edeceğidir." dedi.

Ekonomik ve kültürel anlamda ilişkilerin son dönemde geliştiğini vurgulayan Atalay, ilişkilerin yeni değişim ve gelişim içerisine girdiğini ifade etti. Araplarla ilişkileri her zaman üst düzeyde tutmak istediklerinin altını çizen Bakan Atalay, AK Parti döneminde bu ilişkilerin pratiğe yansıtıldığını kaydetti.

Sıfır problem ile aradaki psikolojik duvarların yıkıldığını vurgulayan Atalay, vizelerin kaldırılmasının önemli bir politika olduğunu ve bunu genişletme amacında olduklarını belirtti. İnsanların hiçbir engel olmadan birbirlerini ziyarette bulunmasını istediklerini anlatan Atalay, vizelerin kalktığı ülkelerde ziyaretlerin arttığına dikkat çekti. Ortadoğu'da meydana gelen her türlü zulme karşı ayaklandıklarını ve seyirci kalmadıklarını dile getiren Atalay, asırlardan gelen dostluk ve kardeşliği hiçbir şeye değişmediklerini kaydetti.

Başkalarının oluşturduğu yanlış imajların ortadan kaldırılmasını isteyen Atalay, geleceğin birlikte kurulmasını istedi. Bunu yapabilecek tarihi ve medeniyet birikimine sahip olduklarını ifade eden Atalay, Türkiye'nin Ortadoğu'da barış için çalıştığını kaydetti. Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin barış sürecini doğrudan etkileyebileceğine dikkat çeken Atalay, bu nedenle Türkiye'nin geniş bakışlı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Bölge ülkeler arasında ve halklar arasında karşılıklı ekonomik bir bağlılığın olmasını arzu ettiklerini anlatan Atalay, yeni krizlerin oluşmaması için ellerinden gelen gayreti göstermeye çalıştıklarını belirtti. İslam Konferansı Örgütünü çok önemli gördüklerini vurgulayan Atalay, coğrafyanın yeniden şekillendiğini ve barış istikrar doğrultusunda gelişmeler olduğunu ifade etti.

 

Etiketler :