Arakan'da son durum

Arakan'da son durum

Budist çete destekli Myanmar hükumetinin Arakanlılara yönelik baskı ve zulmü giderek artarken bölgeden yayın yapan AHA'na göre son durum şu şekilde ifade edildi.

Arakan Haber Ajansı'nın raporuna göre,
 

Myanmar Yönetimi, Arakanlılara ait bir camiiyi yıktı
 

Ajans muhabirinin haberine göre; Myanmar Yönetimi, Mongdo şehrinde Arakanlı müslümanlara ait bir camiiyi buldozer kullanarak yıktı.

Muhabir, geçtiğimiz günlerde, Myanmar Yönetimi'nin, herhangi bir açıklama veya gerekçe olmaksızın Arakanlı Müslümanları hedef alarak, camiinin yıkılması için bir karar çıkardığını belirtti.

Ayrıca muhabir, altı ay önce bölgede yaşanan sel felaketi sonrası, çok sayıda caminin zarar gördüğünü, ancak onarılmalarına yahut yeniden yapılmalarına izin verilmediğini kaydettti.
 

Myanmar, ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılması için ABD'ye çağrıda bulundu

Enformasyon Bakanı 
Ye Htut, başarıyla gerçekleşen seçimler sonrasında, kalan uluslararası yaptırımların kaldırılması için ABD'ye çağrıda bulundu.

Amerikanın Sesi Radyosu'na konuşan Ye Htut, ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nde düzenlenen BM ve ASEAN Zirvesi'ne işaret ederek, şunları söyledi: "Günler geçtikçe, Myanmar siyasi geçiş sürecinde başka bir aşamaya gelinmiştir. Myanmar'daki vatandaşlara yardım etmenin en iyi yolu, ABD'nin Myanmar'a uygulanan ekonomik yaptırımların tümünü koşulsuz kaldırmasıdır."
 

Myanmar Başkanı, Amerika Birleşik Devletleri'ne olan ziyaretini iptal etti

Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein, bu hafta Kaliforniya'da başlayacak olan ASEAN Zirvesi sebebiyle gerçekleştirmesi planlanan Amerika ziyaretini iptal etti. 
Başkanlık sözcüsü Ye Htut, iptal sebebinin ülkenin bu siyasi geçiş sürecindeki hassas durumu olduğunu ifade etti. 
Bununla birlikte, Başkanlık Ofisi'nden, Başkan Yardımcısı
Nyan Tun'un 15-16 Şubat tarihlerindeki ASEAN Zirvesi'ne Başkan Thein Sein yerine katılacağı bildirildi. Bu ani değişikliğin sebebi ise açıklanmadı.

 

Arakan'daki mahallelerin belediye başkanlarından Arakanlılara karşı zorbaca operasyonlar

Ajans muhabirinin bildirdiğine göre; Mongdo şehrinin güneyindeki mahallelerin belediye başkanları, bulundukları pozisyonu garanti etmek, yetkilerini genişletmek ve provakatif girişimleri güçlendirmek amacıyla, Arakan halkına karşı yeni baskı ve kışkırtma operasyonları başlattı.

 

Ajans muhabiri ayrıca, "Dunhali" Belediye Başkanı'nın, bu bölgelerde yaşayan Arakan halkına zulmetmenin yeni şekil ve örneklerini bulduğunu sözlerine ekledi.
 

Uluslararası Af Örgütü, yeni Myanmar hükümetinin insan hakları ihlalleri konusunda yapabilceklerini sorguladı

Uluslararası Af Örgütü, özellikle temel haklarından mahrum olan Arakanlı azınlığın yakındığı insan hakları ihlallerine karşı yeni Myanmar hükümetinin yapabilceklerini sorguladı.

"Myanmar'daki son seçimler, insan hakları alanında ilerleme kaydedildiğinin bir göstergesi olarak değerlendirilemez." ifadesini kullanan Af Örgütü, yeni Myanmar hükümetinin 2016 Nisan ayının başlarında, insan hakları konusunda geniş çapta mücadele vermesi gerektiğini ve bu aşamada ne derece başarılı olabileceğinin net olmadığını ekledi.
 

Myanmar ordusu Arakan halkını ekonomik yollarla tehdit etmeye devam ediyor

Myanmar ordusu, Arakan'ın Mongdo ilinin güneyindeki Şitafur kasabasında, 4 Arakanlı'yı evlerine yapılan baskın sırasında Bangladeş'e ait mobil telefon kullandıkları şekildeki asılsız bir suçlamayla tutuklayarak, gelişigüzel bir teftişe maruz bıraktı.

Ajans muhabirine göre; tutuklanan 4 Arakanlı, büyük paralar karşılığında serbest bırakılmadan önce, birkaç saat şehirdeki gözaltı kampında tutuldu.

Silahlı bir etnik grup lideri, Myanmar'daki isyancı gruplara birlik çağrısında bulundu

Silahlı bir etnik grup lideri, Myanmar'ın Tayland sınırındaki bir dağ üssünde, bin askerin önünde yaptığı konuşmasında, hükümetin yürüttüğü barış görüşmelerine katılmaları için diğer isyancı gruplara çağrıda bulundu.
Ülkedeki azınlıklara birlik olmaları için seslendi. 
6 bin kişilik Güney Şan Eyaleti'nin Ordu Komutanı Laod Sirk: "Çatışmayı durdurun ve müzakere masası etrafında toplanın. Bu barış girişiminin güvenilir olup olmaması bir yana görüşme fırsatını değerlendirmeliyiz." dedi.
 

Arabrong Belediye Başkanı, Arakanlılara karşı rastgele operasyonlar düzenliyor.

Haber ajansının aktardığına göre; birkaç ay önce yapılan belediye başkanı seçimlerinde, Rasidong şehrine bağlı Anabrong kasabasının belediye başkanı tarafından, kendisine oy vermeyenlere karşı rastgele operasyonlar düzenleniyor.

 

Buna ek olarak, Myanmar ordusunun askerleri, belediye başkanı ile anlaşmalı olarak evlere baskınlar yaparak, rastgele tutuklamalar düzenliyor. 
Arakanlıları evlerinden kovuyor, aşağılamak ve hakaret etmek amacıyla onları tüfekle vuruyorlar.
 

Myanmar ordusu, yetkililerle birlikte, Arakanlıların tutuklanması ve tehdit edilmesi için gizli bir anlaşma içine girdi.

Haber muhabirinin belirttiğine göre, Arakan'ın Mongdo ilçesine bağlı Nurbuyna beldelesindeki Arakanlı halk, akşam saatlerinde bölgeden geçişleri sırasında, ordu mensupları tarafından, yanlarında ne kadar para varsa el konmak üzere durdurularak, darba maruz bırakıldı.

Birçok mağdurun dediğine göre; istenilen miktarı ödemeyi reddeden veya ödemekte zorlananlar, önce askeri kamplarda göz altına alınıyor ve kendilerine yöneltilen asılsız iddialarla yanlarında bulunan tüm para, evrak ve değerli eşyaları alındıktan sonra serbest bırakılıyor.

Myanmar devlet okullarında Arakanlı ögrencilere karşı ırk ayrımcılığı yapılıyor

Ajans Muhabiri, Arakan'ın Mongdo şehrinin kuzeyindeki Poli Bazaar kasabasındaki bir devlet okulunda, Budist öğretmenlerin, Arakanlı ögrencilerden sınav salonlarına giriş karşılığında büyük meblağlarda para ödemesini talep ederken, aynı okulda Budist öğrencilerden herhangi bir para talep etmeden sınava girmelerine izin verdiklerini ifade etti.
 

Arakan'da Myanmar askerleri, 10'dan fazla Arakanlı çocuğu tutukladı

Birkaç gün önce Myanmar askerleri, Arakan'ın Mongdo şehrinin güneyindeki Hunsar bölgesinde, 10'dan fazla çocuğu asılsız suçlamalarla tutukladı. Bu tutuklamaların, çocukların ordu mensuplarına taş attığı gerekçesiyle gercekleştirildiğini belirten ajans muhabiri, asıl sebebin ise çocukların yetkililerden kaçan ebeveynleri olduğunu, onların mali cezaya çarptırılmak ve tutuklanmak üzere aranıyor olduklarını aktardı.
 

Yerel Gazete :Myanmar'daki ordu komutanı, görevde kalma süresini 5 yıl uzattı.

Yerel gazetenin bildirisine göre :Ordu, geçiş döneminin şartlarını Aung San Suu Kyi ile müzakere ettiği dönemde, Myanmar Silahlı Kuvvetleri Komutanı Min Aung Hlaing ve yardımcısı görev sürelerini 5 sene daha uzattılar. Bu adım, Aung San Suu Kyi'nin, askeri liderin ordunun merkezindeki yetkilerini arttıracağı anlamına gelmektedir. Aynı şekilde, bu hassas dönemde orduda liderlik seviyesindeki değişikliklere de izin verilecek.
 

Bangladeş, Arakanlı Müslüman azınlık için nüfus sayımı başlattı

Bangladeş, dün, komşusu olan Myanmar'da süregelen ve binlerce Müslüman'ı sınır ötesine firara zorlayan zulmün ardından, topraklarındaki Müslüman Arakanlılar için nüfus sayımı başlattı.

Daily Star gazetesi konuya ilişkin şunları söyledi: "Bu nüfus sayımı, göçmenleri ve onların Myanmar'dan firar koşullarını kayıt altına alan, gayriresmi bir ön çalışmadır. Çalışma, sonuçlarıyla birlikte 17 Şubat'ta tamamlanacaktır. Bu sayımı, göç koşulları üzerine yapılacak daha ayrıntılı bir sayım takip edecektir."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.