Aranan Bosna Kasabı sefa sürüyor

Aranan Bosna Kasabı sefa sürüyor

Mladiç'e, Sırp siyasetçiler ve askerlerin yanı sıra CIA ve diğer batılı istihbarat servislerinin de yardım ettiği belirtildi

Srebrenika'da 8000 Müslümanı katleden firari Sırp komutan Mladiç'e, Sırp siyasetçiler ve askerlerin yanı sıra CIA ve diğer batılı istihbarat servislerinin de yardım ettiği belirtildi

Nisan 1992-Kasım 1995 arasındaki savaşta, 43 ay süren Saraybosna kuşatması ve Srebrenika'da, yaşları 12 ile 77 arasında değişen 8 bin 300 Boşnak erkeğinin katledilmesinden sorumlu komutan General Ratko Mladiç'in saklanmaya bile gerek duymadığı ortaya çıktı.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'nin (ICTY) 13 yıldır peşinden koştuğu 67 yaşındaki Mladiç'in Belgrad'ta adeta emekliliğin keyfini sürdüğü belirtildi. Gizlenmeye bile gerek duymadan, düğünlere, futbol maçlarına, restoranlara giden Bosna Kasabı'nın yakalanamamasında CIA'in de rolü olduğu savunuldu. Mladiç'in basına yansıyan görüntüleri ve görgü tanıklarının aktardıklarına göre, Mladiç, Sırp diktatör Slobodan Miloseviç'in cenaze töreninden, ailesinin kaldığı eve kadar rahatça gezdi. Mladiç'in 2002'de Savaş Suçları Mahkemesi savcısı Carla Del Ponte'nin bulunduğu büyükelçilik binasının karşısındaki lokantaya giderek, savcıyı uzaktan izlediği de öne sürüldü.

CEBİNDE ZEHİR İLE DOLAŞIYOR

ABD'nin başına 5 milyon dolar ödül koyduğu Mladiç, özellikle 2003'e kadar yakalanma endişesi olmadan serbestçe dolaştı. 2003'te Sırp lider Zoran Djindjic, AB'ye girme umuduyla savaş suçları mahkemesine Mladiç'i yakalama sözü verdi. Djindjic bu sözü vermesinden birkaç gün sonra öldürüldü.

AB'nin müzakere için Mladiç'in yakalanması şartı koyduğu Sırbistan, özellikle Radovan Karaciç yakalandığından beri artan uluslararası baskı nedeniyle zor günler yaşıyor. Sırp hükümeti, kentleri zanlının yakalanmasını sağlayacak bilgi getirene 1 milyon avro ödül verileceğini duyuran afişlerle donatırken, Belgrad AB'ye bu yıl sonuna kadar Mladiç'i yakalama sözü verdi. Ancak Mladiç'in cebinde sürekli zehir bulundurduğu ve canlı olarak yakalanmasının beklenmediği kaydedildi.

Mladiç'in keyfi yerinde

Bosna'da katliamın baş sorumlularından Sırp lider Radovan Karaciç'in sakallarını uzatıp, kılık değiştirmesine karşın yakalanmasından bir yıl sonra Sırp General Ratko Mladiç rahat görüntüleriyle ortaya çıkmıştı. Aranan savaş suçlusu Mladiç'in ailesiyle eğlenirken çekilmiş video görüntüleri Haziran ayında Saraybosna merkezli FTV'de yayımlanmıştı. Düğünde keyifle şarkı söyleyip, dans eden Mladiç'in, hala yakalanamaması büyük tepki çekiyor.


Star

Etiketler :