Arap Baharı'nda sıra Ürdün'de mi?

Arap Baharı'nda sıra Ürdün'de mi?

Eylemci Udey Ebu İsa Ürdün kralının resmini yakınca tutuklandı

Ürdün’de geçen pazartesi günü bir gencin kendini protesto gösterisi sırasında yakmasına aşırı üzülen eylemci Udey Ebu İsa Ürdün kralının resmini yakınca tutuklandı. Ebu İsa bir ay önce de krala dil uzatma suçundan 10 gün süre ile tutuklanmıştı.

 Ürdün güvenlik güçleri dün öğle vakti Kral 2. Abdullah’ın Madaba’daki belediye binasının üzerinde asılı resmini yakan Ürdünlü eylemci Udey Ebu İsa’yı tutukladı.

Ürdün Gençlik Hareketi’nden eylemciler Ebu İsa’nın dün akşam ülkedeki yolsuzluğu protesto etmek için krallık sarayı önünde düzenlenen grevlerine katıldığını ifade etti. Ülkede halkı iyice sıkıntıya sokan yolsuzluk nedeniyle geçtiğimiz Pazartesi akşamı ise başkent Amman’ın ortasında Ahmet Mutarana isimli bir genç kendini yakmıştı.

Eylemciler Ebu İsa’nın, Mutarana’nın ölümünden ötürü çok öfkeli ve üzgün olduğuna, bu öfkenin kendisini kralın resmini yakmaya ittiğine dikkat çekti.

Ebu İsa geçen ay da Ürdünlü tutuklu eylemcilerden Abdullah Muhadeyn ile dayanışma için Madaba valiliği binası önünde yapılan grev sonrası gözaltına alınmış, kendisine yöneltilen ‘krala dil uzatma’ suçundan on gün boyunca tutuklu kalmıştı.

Ürdün’de geçen yıl Ocak ayından beri ülkedeki yolsuzlukları protesto etme, siyasi, ekonomik alanlarda reform talebiyle grevler düzenleniyor. Gösterilere İslami hareketler, muhalif solcu partiler, meslek sendikaları, gençlik ve öğrenci hareketleri katılıyor.

Geçen Pazartesi gerçekleştirilen protesto gösterisinde kendini ateşe veren 9 kız 4 erkek çocuk babası Ahmet Mutarana’nın ise eski sekreterlik personeli olduğu ve emekli edildiği bildirildi. Emekli edilen Mutarana’nın maaşı yarıya düşmüştü, bu ise onun ailesini geçindirebilmesi için asla yetmeyecek kadar az bir miktar yani 110 dinar (yaklaşık) 220 lira idi. Hakkı olan ev tazminatını kazanabilmek için defalarca ilgili makamlara başvurmuşsa da kendisine basit bir meblağ dışında bir şey verilmedi. Yolsuzluk ve fakirlikten, İslam’a davet eden herkesin hapse atılmasından insanların iyice isyan etmeye, bunalmaya başladığı, çevresindeki Arap Baharı’ndan ders alamayan ülkesinde kendini yakmaya itti.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.