Araplar Kadir Topbaş'a karşılar

Araplar Kadir Topbaş'a karşılar

Topbaş’ın UCLG Adaylığına Arap Dünyasından Şerh

Kasım ayında Meksiko’da yapılacak Zirvede Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) başkanlığı yarışına girmeye hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın adaylığına Arap belediyelerinin destek vermeyecekleri iddia edildi. Arapların bu kararına, UCLG’nin merkezi İstanbul’da bulunan Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı UCLG-MEWA’da yaşanan sorunlar ve İBB Başkanının bu konudaki sessizliği sebep gösterildi.

1986 yılında kurulan, 2004 yılında uluslararası yerel yönetim birliklerinin birleşmeleri ile UCLG-MEWA adını alan İstanbul Ofisi, bir süredir kötü yönetim, kayırmacılık ve yolsuzluk iddiaları ile karşı karşıya. Vakit Gazetesinin 21 ve 25 Temmuz 2010 tarihli sayılarında geniş yer verdiği olaylar, Al-Ayam, Al-Vatan, Gerasa News gibi Arap yayın organlarında da ele alındı. Türkiye’nin Ortadoğu ile yerel düzeyde köprüler kurması ve kardeş şehir ilişkilerini geliştirmesi gereken UCLG-MEWA Bölge Teşkilatı, Arap ve İslam dünyasını hor gören ve aşağılayan yöneticileri yüzünden Türkiye’nin Arap dünyası açılımına darbe üstüne darbe indiriyor.

Arap belediye başkanları, kapsadığı 16 ülkeden 12’si Arap dünyası olan bu Teşkilatın kendileri ile hiçbir işbirliğinin olmadığını, faaliyet raporlarının şişirmeden ibaret olduğunu, kendilerinden her türlü bilginin saklandığını ifade ediyorlar. Geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul’da yapılan UCLG-MEWA Genel Kuruluna değişim umuduyla gelen Arap heyetleri, büyük hayal kırıklığı yaşadılar. Toplantıda türlü hilelerle oy hakları dahi ellerinden alınan Ürdün, Lübnan, Suriye, Bahreyn ve Katar’lı yöneticiler ile Arap Şehirleri Teşkilatı temsilcileri, protesto ederek ayrıldılar ve haklarını arayacaklarını söylediler. 24 yıldır görevde olmasına rağmen üç yıl daha görevini uzattırmaya çalışan, üstelik yerini daha sonra oğluna bırakmak için türlü tedbirler aldığı söylenen UCLG-MWA Genel Sekreter Selahattin Yıldırım, Arap delegelerle toplantıda adeta alay etmiş.  

ARAPLARIN MEKTUBUNA TOPBAŞ’TAN CEVAP YOK

Vakit gazetesinin yer verdiği röportajlardan ifade edildiği gibi, ev sahibi belediye başkanı ve halihazırda UCLG eş-Başkanı sıfatıyla Kadir Topbaş’a ortak mektup yazan Arap belediye başkanları, bir ay geçmesine rağmen nezaketen de olsa kendilerine cevap verilmediğini, şikayetlerinin dikkate alınmadığını ve şaibeli Genel Sekreterin görevden alınmadığını söylüyorlar. Talepleri cevapsız kalınca, mektubunu Dışişleri Bakanlığına ve Başbakanlığa da ileten Arap temsilcileri, bir ay geçince yeni adımları atmaya karar verdi. İstanbul’un ve Türkiye’nin sessizliğinin kendilerini üzdüğünü söyleyen belediye başkanları, en çok şaibeli Genel Sekretere destek veren İBB Başkanı Kadir Topbaş’a şaşırdıklarını ifade ediyor.

YENİ ADIMLAR YOLDA

Ortadoğu Bölge Teşkilatı konusunda haklı davalarında sonuna kadar mücadele edeceklerini ilan eden Arap delegeleri sözcüsü Ürdün Al-Salt Büyükşehir Belediye Başkanı Selame el-Hiary, ikinci mektubunu bu sefer Başbakan Erdoğan’a yazdıklarını, ev sahibi ülkenin başbakanı ve eski belediye başkanı olarak olaya el koymasını talep ettiklerini aktardı. Başkan el-Hiary’e göre, Arap üyeler konuyu artık Kuveyt’te yapılacak Arap Şehirleri Teşkilatı Genel Kuruluna taşıyacaklar, Meksiko’da yapılacak UCLG Dünya Zirvesine de güçlü bir mesaj verecekler. Ayrıca, Arap Ligi nezdinde de girişimde bulunacaklar.

İSTANBUL’UN ADAYLIĞINA ARAPLARIN REDDİ

 

Arap delegeler, Ortadoğu Bölge Teşkilatındaki şaibeler ve yolsuzluklar üzerinde gitmek yerine, çeyrek asırdır görevde olan Selahattin Yıldırım’ı koruduğu izlenimi veren ve şikâyetleri görmezden gelen İBB Başkanı Kadit Topbaş’ın UCLG Dünya Başkanlığı adaylığına Arap dünyası olarak ret oyu vereceklerini söylüyor. Türkiye Hükümeti tarafından yürütülen yakınlaşma politikası nedeniyle Türkiye’ye özlem ve umutla baktıklarını söyleyen Arap yetkilileri, maalesef bazı çevrelerin bu yakınlaşmayı önemsemediklerini, bazılarının ise rahatsız bile olduklarını söylüyor. Ancak, İstanbul Ofisine bir düzen verilmeden, hizmet üretmek yerine üyeler arasında nifak tohumları sokan Genel Sekreter görevden alınmadan UCLG-MEWA’nın düzelmeyeceğini ifade diyor. Bu şartlarda, Arap belediye başkanları olarak, kendilerinin UCLG-MEWA’dan topluca istifa edip yeni bir Ortadoğu teşkilatını kuracaklarını söylerine ekliyor.

 

Türk-Arap Dostluk Grubu

arabic.turkish.group@gmail.com

turkish.arabic.grup@gmail.com

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :