Türkiye Kamu-Sen'in asgari geçim endeksi araştırması

Türkiye Kamu-Sen'in asgari geçim endeksi araştırması

Türkiye Kamu-Sen, 4 kişilik ailenin asgari geçim sınırını mayıs ayında 5 bin 161 lira olarak belirledi

ANKARA (AA) - Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasında, mayıs ayında 4 kişilik ailenin asgari geçim sınırı 5 bin 201 lira 7 kuruş olarak tespit edildi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin Mayıs 2017'ye ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Buna göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı, 2 bin 525 lira 40 kuruş, 4 kişilik ailenin asgari geçim haddi ise 5 bin 201 lira 7 kuruş olarak hesaplandı. Sonuçlar, 4 kişilik ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0,77 oranında arttığını gösterdi.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 0,56 oranında yükselerek, bin 945 lira 17 kuruş oldu. Türkiye'de 4 kişilik ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise geçen ay bin 953 lira 4 kuruş olarak hesaplandı.

Araştırmada, 4 kişilik ailenin sağlıklı biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın mayıs ayında günlük 39 lira 50 kuruş, aylık gıda harcaması toplamının ise bin 185 lira 3 kuruş olduğu belirlendi.

Ortalama 2 bin 784 lira 96 kuruş ücret alan bir memurun, ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 42,55'ini oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde, 768 lira 37 kuruş olarak belirlenen kira gideri ise memurun mayıs ayı ortalama maaşının yüzde 27,59'una denk geldi.

Böylece bir memur, ortalama maaşının yüzde 70,14'ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırırken, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için maaşının yüzde 29,86'sını kullanmak zorunda kaldı.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme ve giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için mayıs ayı maaşından geriye yalnızca 831 lira 59 kuruşun kaldığı sonucuna ulaşıldı.

- "Zorunlu harcamalar 373,83 lira arttı"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, 2015'te imzalanan toplu sözleşmenin iki yılının dolmak üzere olduğunu ve bu süreçte halkın kesesinden ve haklarından bir çok şeyin götürüldüğünü öne sürdü.

Memurların bu yıl, alım gücü bakımından geçen yılki maaş seviyelerine ulaşmak için yüzde 3,18 alacaklı hale geldiğini belirten Koncuk, "Geride bıraktığımız beş ay içinde 4 kişilik bir alenin aylık zorunlu harcamaları tam 373,83 lira artmıştır. Buna karşılık olarak memur maaşına yapılan ortalama zam 81 lira olmuştur. İşte birilerinin tarihi başarı olarak gördüğü toplu sözleşmenin yalnızca bir yönü budur." görüşünü savundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.