Arçelik'ten Pakistan'da Yatırım

Arçelik'ten Pakistan'da Yatırım

Arçelik A.Ş, dünyanın altıncı büyük nüfusuna sahip Pakistan'ın lider beyaz eşya ve ev aletleri üreticisi Dawlance’ı toplam 258 milyon dolar hisse bedeli üzerinden satın almak için anlaşma imzaladı.

Arçelik A.Ş, dünyanın altıncı büyük nüfusuna sahip Pakistan'ın lider beyaz eşya ve ev aletleri üreticisi Dawlance’ı toplam 258 milyon dolar hisse bedeli üzerinden satın almak için anlaşma imzaladı. Dawlance'ın Pakistan'daki üretim ve satış şirketleriyle birlikte, iki ayrı lokasyondaki 3 üretim tesisi de Arçelik'in global üretim ağına eklenecek.

Arçelik yaptığı yazılı açıklama ile, Pakistan'ın lider beyaz eşya ve ev aletleri şirketi Dawlance'ı toplam 258 milyon dolar hisse bedeli üzerinden satın almak üzere anlaşma imzaladığını duyurdu. Açıklamada yer alan bilgilere göre, Dawlance'ın Pakistan'daki üretim ve satış şirketleriyle birlikte, iki ayrı lokasyondaki 3 üretim tesisi de Arçelik'in global üretim ağına eklenecek.

Toplam satışları 2015 yılında 221 milyon dolar, FAVÖK'ü 45 milyon dolar olarak gerçekleşen Dawlance, ikisi Karaçi, biri Haydarabad'da olmak üzere üç üretim tesisine sahip. Buzdolabı, mikrodalga, dondurucu, çamaşır makinesi ve klima pazarında öncü oyuncular arasında yer alan şirketin ülke çapında 16 bölge ofisi aracılığıyla yaklaşık 2 bin satış noktası bulunuyor.

Verilen bilgiye göre, satın alma Arçelik A.Ş.'nin bağlı ortaklığı Ardutch BV üzerinden yapılacak. Hisse devriyle ilgili işlemlerin, düzenleyici kuruluşların onayının alınması ve kapanış koşullarının gerçekleşmesinin ardından 2016 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

Arçelik A.Ş, Dawlance'ın Pakistan'da iki lokasyonda yer alan 3 üretim tesisini ve toplam 3 bin çalışanını da bünyesine katacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu'nun vizyonuna güç katan Arçelik'in, global büyüme stratejisi kapsamında Pakistan'da çok önemli bir yatırımı gerçekleştirdiğine işaret ederek, bu yatırımın, Türkiye ile Pakistan arasındaki ekonomik bağı daha da güçlendireceği, büyük fırsatlar sunan Pakistan ekonomisinde Dawlance ile güçlü ve stratejik bir konuma sahip olacaklarını, Holding olarak Arçelik'in büyüme stratejisine uygun yeni satın alma fırsatlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Ebiçlioğlu da, Pakistan'ın 200 milyon kişi ile dünyanın en büyük altıncı nüfusuna sahip ülkesi olduğunu anımsatarak, "Genç nüfusu ve özellikle son dönemde istikrar kazanan ve gelişen ekonomisi ile Pakistan, bölgenin parlayan yıldızı konumuna geliyor. Bu yatırım ile, Arçelik’in üretim gücü 7 ülkede 18 tesise, çalışan sayısı ise 30 bine ulaşacak. Bu aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler arası teknoloji ve bilgi paylaşımını tanımlayan güney-güney işbirliğinin de önemli bir örneği. Türkiye ekonomisi için de değer yaratacak stratejik bir yatırımı hayata geçiren Arçelik A.Ş, alanında lider ve finansal neticeleri oldukça başarılı bir şirketi bünyesine katıyor" ifadelerini kullandı.

Arçelik A.Ş Genel Müdürü Hakan Bulgurlu ise, satınalmaya ilişkin, "Dünyada 130'dan fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz. Avrupa'dan Ortadoğu'ya, Afrika'dan Asya'ya geniş bir coğrafyada sektöründe lider şirketleri ve markaları yönetiyoruz. Türkiye, İngiltere, Polonya, Romanya, Güney Afrika'daki pazar liderliklerimize bir yenisini daha ekleyerek Dawlance ile Pakistan pazarının liderliğine de sahip oluyoruz. Güçlü marka bilinirliği, geniş yetkili satıcı ve servis ağı, profesyonel yönetim ekibi ve donanımlı mühendis kadrosuyla sektöründe lider bir şirketi satın alıyoruz. Pakistan yerel markaların güçlü olduğu, önemli büyüme potansiyeli olan çekici bir pazar. Gelecekte de yeni coğrafyalarda büyüme fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Arçelik A.Ş'nin Ar-Ge ve inovasyon, kalite, enerji verimliliği ve tasarımda global bir oyuncu olduğunu vurgulayan Bulgurlu, "Gücümüzü ve birikimimizi aktararak, Dawlance'ı daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Pakistan'da gerçekleştirdiğimiz bu yatırımın karlılığımıza yapacağı pozitif etkiyle, tüm paydaşlarımız ve hissedarlarımız için daha fazla değer yaratacağız" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.