Arınç: Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili soğukluğu hissettik

Arınç: Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili soğukluğu hissettik

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mısır'la ilişkilerin normalleşmesi gerektiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili bir soğukluğu hissettiklerini ve bunun olağan olmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye ve Mısır arasındaki gerilimle ilgili açıklamasında “Bunun için adım atması gereken belki Mısır olacaktır ilk başta, ama bunu temin etmeliyiz” dedi.

"SOĞUKLUK OLAĞAN DEĞİL"

Arınç, Mısır'la ilgili Al Jazeera Türk’e yaptığı açıklamada, Körfez ülkeleriyle olan Mısır ve Suriye kaynaklı soğukluğun 'olağan olmadığını' , Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle olan ilişkilerinin çok yakın zamanda iyileşeceğini söyledi. Arınç, Mısır konusunda “Bunun zeminini hazırlamamız lazım. Adım atması gereken belki Mısır olacaktır ilk başta ama bunu temin etmeliyiz” diye konuştu.

bulent-arinc.jpeg

‘CUMHURBAŞKANIMIZLA İLGİLİ BİR SOĞUKLUĞU HİSSETTİK’

Arınç, daha önce kendisinin söylediği, “Türkiye’nin Körfez ülkeleriyle ilişkilerindeki soğukluğun ‘ıslak tülbent kuruyuncaya kadar’ değişeceği” sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"BİRBİRİMİZE KARŞI SOĞUK DAVRANMAMIZ ASLINDA MÜMKÜN DEĞİL"

“Biz aynı coğrafyanın kardeş yaptığı insanlarız, ülkeleriz, milletleriz. Ortadoğu olsun, Haliç ülkeleri olsun aynı tarihi, aynı inancı aynı müşterek kültürü yaşıyoruz. Bunun bilincindeyiz hepimiz. Geçmişten bu yana çok köklü, derin, tarihi ilişkilerimiz var. Yani bizim birbirimizden uzak olmamız, birbirimize karşı soğuk davranmamız aslında mümkün değil.

"CUMHURBAŞKANIMIZLA İLGİLİ BİR SOĞUKLUĞU HİSSETTİK"

Son zamanlarda yaşanan bazı olaylar sebebiyle, Suriye olaylarını katabiliriz, Mısır’da yaşanan son olaylardan bahsedebiliriz, belki Filistin’i, Gazze’yi işin içine koyabiliriz. Bazı ülkelerin yöneticileri ile hükümetimiz arasında veya -şimdi Cumhurbaşkanımız- Sayın Başbakanımızla ilgili bir soğukluğu hissettik. Bu olağan bir şey değil.

Belki her hükümet, her cumhurbaşkanı, her başbakan farklı söylemlerde bulunmuş olabilir olaylar karşısında. Ama bu mutlaka tekrar bir beraberliğe yol açmalı, eskisinden daha güçlü biçimde. Çünkü bizim sadece milletlerarasında, halklarımız arasındaki iyi ilişkileri değil, ticari ilişkilerimizi, siyasi ilişkilerimizi, dış politikaya yönelik birlikteliğimizi güçlendirmemiz lazım.”

Arınç, bu sözler üzerine Al Jazeera muhabirinin “Yani ilişkiler düzelecek mi” diye sormasına karşılık olaraksa şunları söyledi:

"BİZİM MISIR İLE SÜRATLE İLİŞKİLERİMİZİ SAĞLIKLI BİR ZEMİNDE GÖTÜRMEMİZ GEREKİR"

“Mısır’da yaşanan bir darbe olayına, yani Sisi’nin gelip Mursi’yi bir şekilde alaşağı etmesini, Türkiye demokrasi açısından farklı bir tepki vermiş olabilir. Ama daha sonra o ülkede geçiş süreci yaşandı. Biz bunun da sağlıksız olduğunu söylüyoruz. Seçimler yapıldı Sisi iş başına geldi. Türkiye hala seçilmiş bir insanın ve hükümetin darbe yoluyla görevden uzaklaştırılmasını prensip olarak kabul etmediğini söylüyor. Fakat fiili bir durum da var. Bu fiili durumu da bütün dünya adeta normal kabul ediyor. Yani bugün Sisi Amerika’yı da ziyaret edebiliyor, batı ülkelerini de ziyaret edebiliyor. Bu konuda bizim Mısır ile süratle ilişkilerimizi sağlıklı bir zeminde götürmemiz gerekir. Bunun için adım atması gereken belki Mısır olacaktır ilk başta ama bunu temin etmeliyiz.

“Özetle şudur, Türkiye olarak bizim özellikle Mısır'la da, Körfez ülkeleriyle de, Kuveyt ile de, Ortadoğu’daki tüm ülkelerle iyi, dostane, anlayışa dayanan bir beraberliğe, dış politika bakımından ihtiyacımız var.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.