Arınç TRT'deki çalışan sayısını açıkladı

Arınç TRT'deki çalışan sayısını açıkladı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti hükümetleri döneminde TRT'ye kaç kişi alındığını, kaç kişinin emekli edildiğini ataması yapılanların listesini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT'de 6 bin 211 memur, 835 sözleşmeli olmak üzere 7 bin 46 personelin çalıştığını belirterek, ''AK Parti Hükümetleri döneminde, KPSS sonucu, mahkeme kararı uygulaması, şehit yakını ve benzeri olmak üzere bin 333 personel ataması yapıldı, 2 bin 836 kişi emekli oldu'' dedi.

Arınç, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ardahan'dan Gürcistan'a açılan kapılardan Posof-Türkgözü kara hudut kapısının faal durumda olduğunu anımsattı. Arınç, Gürcistan ile üçüncü geçiş kapısını oluşturacak Çıldır-Aktaş-Karsaki sınır kapısının açılmasının, 1995'ten bu yana gündemde bulunmasına, Türkiye tarafındaki tesislerin inşaatı tamamlanarak 1995 itibariyle kapının hizmete hazır hale getirilmesine rağmen Gürcistan tarafındaki gümrük tesisleri ile 36 kilometrelik bağlantı yolunun inşaat çalışmalarının gecikmesi nedeniyle bugüne kadar mümkün olamadığını söyledi.

Arınç, Gürcistan tarafının Karsaki kara hudut kapısının yapımına 2009'da başladığını, 2011 ortasında ise tesislerin inşaatı tamamlanarak, faaliyete hazır hale getirildiğini bildirdi.

Çıldır-Aktaş kara hudut kapısının, yap-iştet-devret modeliyle yeniden inşasına ilişkin çalışmaların bakanlık bünyesinde devam ettiğini ifade eden Arınç, ''Bu çerçevede diğer bazı kara hudut kapılarımızı, yap-işlet-devret modeliyle işletmekte olan TOBB Gümrük ve Turizm İşletmeleri T.A.Ş'ye teklifte bulunulmuş, şirket tarafından bu yönde çalışmalara başlanılmıştır'' dedi.

Ardahan'dan doğrudan Ermenistan'a açılan bir kapının bulunmadığına işaret eden Arınç, bu ülkeyle mevcut hudut kapılarının faaliyete geçirilmesine yönelik çalışma ve işlemlerin Dışişleri Bakanlığınca yürütüldüğünü kaydetti.

-Somali'ye yardım-

Arınç, Diyanet İşleri Başkanlığının Somali'ye yardım için 5 Ağustos 2011'de başlatılan 'Afrika'ya Yardım Kampanyası'nda 126 milyon 957 bin 784,38 lira, 1 milyon 680 bin 647,91 dolar, 9 milyon 408 bin 987,24 Avro toplandığını bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca camilerde sunulan hizmetlerde, cami ve müştemilatı sayılan yerlerde siyasi anlam taşıyacak herhangi bir etkinliğe izin verilmediğini belirten Arınç, seçim süreçlerinde bu konuda ayrıca gerekli önlemlerin alındığını dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in, 26 Ağustos 2011'de, Şile'deki camilerde cuma namazı hutbelerinde ''Başbakan'ın Şile-TEM bağlantısı açılışının yapacağının duyurulduğu'' iddialarını sorması üzerine Arınç, bu tarihte bir duyurunun, hiçbir camide, hiçbir görevli tarafından yapılmadığını belirtti.

-''Değer kaybı daha az oldu''-

Başbakan Yardımcısı Arınç, son dönemde, diğer gelişen ülke para birimleriyle birlikte Türk Lirası'nın da bir miktar değer kaybettiğine işaret etti. Arınç, değer kaybının en önemli nedeni olarak, Avrupa bölgesindeki bazı ülkelerin, ülke borçlarına ilişkin endişelerinin artması, büyüme beklentilerindeki zayıflamayla gerileyen küresel risk iştahının gösterildiğini kaydetti.

Arınç, Yunanistan'ın kamu borçlanmalarında yaşanan sorunlarla başlayan değer kayıplarının, AB'den mali yardım almasıyla bir miktar azaldığını ancak Yunanistan'ın mali disiplinde isteksizliği, siyasi gelişmeler sonrasında tekrar arttığını anlattı. Bülent Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Mali yardımlara kaynak sağlayan ülkelerin bir süre sonra mali güçlük çekmeye başlayabilecekleri ve kredi notlarının indirilebileceği, bunun sonucunda bu ülkelerin de borçlanma maliyetlerinin artabileceği beklentileri, dolara olan talebi daha da artırmıştır. Bu gelişmelerin yansıması olarak, risk alma ve yatırım yapma iştahındaki azalma sonucunda, neredeyse tüm para birimleri dolar karşısında değişen oranlarda değer kayıplarına uğradı. Küresel piyasaların önemli bir parçası olan Türk Lirası da diğer tüm gelişmekte olan ülke para birimleri gibi değer kaybederken, uğradığı değer kaybı, bir çok ülke para biriminden daha az olmuştur. Merkez Bankası, finansal istikrarın, fiyat istikrarının ön koşullarından biri olduğunun bilinciyle, ülkemiz döviz piyasasının etkin şekilde çalışabilmesi için gerekli önlemleri almaktadır. Piyasalardaki aşırı oynaklığı önlemek ve döviz piyasasında akışkanlığı sağlamak amacıyla döviz piyasalarında arz ve talep yönlü önlemler almıştır.''

-29 cami, 8 Kuran kursunda hasar-

Eskişehir'in 2013 Türk kültür başkenti olması konusunda çalışmalara yön vermek üzere yasa tasarısı hazırlık çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Arınç, yakın tarihte TBMM gündemine gelmesinin planlandığını kaydetti.

Arınç, 23 Ekim 2011'de meydana gelen Van Erciş depremi nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 29 cami ve 8 Kuran kursunun hasar gördüğünü belirterek, hasar gören camileri sıraladı.

Bülent Arınç, yükselen döviz fiyatları karşısında kredi borcunu ödeyemeyen vatandaşlara yönelik BDDK'ca yürütülen herhangi bir çalışmanın olmadığını bildirdi.

-TRT'nin izlenme oranları-

Bugün itibariyle TRT Genel Müdürlüğü'nde 6 bin 211 memur, 835 sözleşmeli olmak üzere 7 bin 46 personel istihdam edildiğini belirten Arınç, ''AK Parti Hükümetleri döneminde, KPSS sonucu, mahkeme kararı uygulaması, şehit yakını ve benzeri olmak üzere bin 333 personel ataması yapıldı, 2 bin 836 kişi de emekli oldu'' diye konuştu.

TRT 1'in tüm gün izlenme oranlarının 2008'den 2010'a kadar sabit kaldığına işaret eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ancak başarı grafiği artan bir ivme kazanan TRT 1, Şubat'ta başarılı yapımlarla birlikte izlenme oranlarını özellikle AB sosyo ekonomik statüsü daha yüksek kişiler grubunda 2011 yılı prime time ortalamasına göre yüzde 50 arttırdı. TRT 1 kanalı, TRT'nin kendi kanalları içinde en çok izlenen kanal olup, TRT Müzik kanalı da prime time zaman diliminde ülkemizde en çok izlenen müzik kanalı, TRT Haber Kanalı tüm gün zaman diliminde ülkemizde en çok izlenen haber kanalı, TRT Çocuk kanalı ise hem tüm gün hem prime time zaman diliminde ülkemizde açık ara en çok izlenen çocuk kanalı olma başarısını sürdürüyor.

Siyasi partilerin yayın süreleriyle ilgili olarak TBMM'deki temsil oranları dikkate alınmakla birlikte haber değeri taşıması kaydıyla, tüm siyasi parti temsilcileri ve hükümet üyelerine, TRT haber bülteni ve programlarında yer veriliyor.''

Arınç, kamu yayıncılığı yapan kuruluşların tarafsız ve adaletli olması gerektiğine dikkati çekti.

Arınç, Vakıflar Kanununun geçici 7. maddesi kapsamında cemaat vakıflarınca bin 410 adet taşınmazın vakıfların iadesi için başvurulduğunu, Vakıflar Meclisince sadece 181 adet taşınmazın vakıfları adına tesciline karar verildiğini belirtti.

Çalınan eserlerin duyurularının ve takibinin yapılması için 2002'de Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu oluşturulduğunu anımsatan Arınç, bunun daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla yapıldığını anlattı.

Arınç, 2002-2010 arasında çalınan eserlerden 667 adetinin yurt içi ve dışında ele geçirildiğini, 2011'de 27 hırsızlığın olduğunu, 60 eserin hırsızlık duyurusunun yapıldığını bildirdi.

-Özkes'e tepki-

Daha sonra soru soran milletvekilleri söz aldı.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Arınç'ın çarpıttığını, inkar ettiğini ileri sürdü. Özkes, Şile merkez ve köy camilerinde cuma namazı hutbelerinde Başbakan'ın Şile-TEM bağlantısı açılışı yapacağının ilan edildiğine dair vatandaşların tuttuğu tutanakların elinde olduğunu söyledi. Özkes, olmayan birşeyi sormadığını ifade ederek, ''Gerçek olan birşeyi inkar etmek, yok göstermek bazı muhteremlerin en bariz vasıfları haline geliyor'' dedi.

Bunun üzerine yeniden söz alan Arınç, Özkes'in rencide edici şekilde, çarpıtma olduğunu ifade ettiğini belirterek, Özkes'e, ''Siz Şile'de hazır bulundunuz mu, bizzat duydunuz mu?'' diye sordu. Arınç, ''Bizzat duyduysanız bir milletvekilimin sözüne itibar ederim. Verdiğim cevabı alıp çöp kutusuna atabilirsiniz. Ama birilerinden duyarak bunu bu şekilde bize sorduysanız, size düşen de Başbakan Yardımcısının verdiği cevabı doğru kabul etmektir. Parlamentoya girdiğinizden bu yana konuşmalarınızın, sözlerinizin daha özenli olması gerektiğini düşünüyorum. Bir eleştiri olarak takdim edeyim'' diye konuştu.

Arınç'ın konuşmasının ardından Özkes, sataşma olduğu gerekçesiyle söz almak istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Özkes'in sataşmanın gerekçesini açıklaması gerektiğini belirtirken, bazı AK Parti'li milletvekilleri Özkes'e tepki gösterdi. Bahçekapılı'nın Özkes'in üzerine yürümesi karşısında araya milletvekilleri girdi. Ortamın gerginleşmesi üzerine TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam birleşime ara verdi.

Bu arada, TBMM Genel Kurulunda Danışma Kurulu önerisi getirildi. Kabul edilen öneriyle, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanun Tasarısı ile Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı, gündemin iki ve üçüncü sırasına alındı. Her iki tasarı da temel yasa olarak Genel Kurulda görüşülecek.

Genel Kurul, bugün, başarılı ve üstün zekalı çocukların tespitine dair verilen araştırma önergelerinin bitimine, perşembe günü ise kadına yönelik şiddetin önlenmesini amaçlayan tasarıyı yasalaşıncaya kadar çalışacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.