Arınç'tan Çin'e sert tepki

Arınç'tan Çin'e sert tepki

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 'Askere Sivil Yargı Yolu'nu açan yasaya ilişkin açıklama yapıyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 'Askere Sivil Yargı Yolu'nu açan yasaya ve Çin'de yaşanan vahşete ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. İşte Arınç'ın açıklamaları

Arınç:" Eylül gibi bu konu meclis gündemine taşınır ve orada tartışılabilir. Ayrıca hemen askere yol göründü diye birşey yok. İsnat edilen suçun askeri nitelikte bir suç olması lazım. Bu yasamanın da Anayasa'ya uygunluğuna da Cumhurbaşkanımızda imzalayıp onayı vermiştir. Anayasal düzene karşı kurumlara karşı eğer hukuk dışı müdahaleler varsa ve bunlar suç sayılıyorsa ve şüphesiz ki yargı bunun nerede yapılacağına karar verir. Aklı başında herkeste bu düzenlemenin çok doğru olduğunu söylemektedir. Bu düzenlemeye Türkiye'de ihtiyaç vardır. Eğer gerek duyulursa Anayasa Mahkemesine başvuru yapılıp denetlenmesi istenebilir.

Biraz önce söyledim Cumhurbaşkanımızın dün imzalarken ileriye sürdüğü cümleyi hükümet olarak değerlendirmemiz lazım. Şahsen benim düşündüğüm bir kaç konu var bunları kişisel olarak ifade etmemin bir manası yok. Nasıl bir ek düzenleme yapılmalıdır bunu kendi içimizde de hukukla da görüşeceğiz.

Bu yasal düzenlemeyi herhangi bir yasayla ilişkilendirmek açısından yanlış olur. O gün MGK'dan önce çok tutarsız bir benzetme yapmıştı. Sayın Cumhurbaşkanı'da bunu açıkladı. Onun yada bunun tehdidiyle tutumuyla fikirlerini değiştirecek durumda değildir.

OLAYLAR VAHŞET BOYUTUNA ULAŞTI

Şimdi bütün dünyanın gözleri önünde cereyan eden ve vahşet boyutuna ulaşmış vahşetle karşı karşışayız. Çinliler Uygur avına çıkmış durumdadır. Bütün bunlara karşı Türkiye çalışmalarıyla büyük bir gayret göstermektedir. Bu olayların televizyonlara taşınması dünya kamuoyuna getirme gayretleri faydalı olmuştur. Dün Başbakan Erdoğan'ın bu konu üzerinde çalışmıştır. Çin dünya politikasındaki gücüyle bu olayın üstünü örtmeye çalışmaktadır. Orada meydana gelen olayların gerçek faillerinin aranıp bulunması gerekmektedir. Biz bu konuda Çin'e yardımcı da olmak isteriz. Bunun gereğini yapmak üzere bütün platformlarda izliyoruz.

Türkiye hükümetine ve Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyor. Bundan başka türlüsüde olamazdı zaten. En yakından izliyoruz ama seyirci değiliz. Ancak BM Güvenlik Konseyi'nde alınacak kararları ne kadar veto ederse etsin Türkiye üzerine düşeni sonuna kadar yapacaktır.

Etiketler :