Artık hatıralardan başka yeri yok!

Artık hatıralardan başka yeri yok!

Dönem dönem hayatımızın merkezinde olan şeyler, gün geliyor unutulup gidiyor. İşte eskiden olup da şimdi olmayan eşyalar;

Sevim Şentürk'ün haberi

Dönem dönem hayatımızın merkezinde olan şeyler, gün geliyor unutulup gidiyor. Daktilo, merdaneli çamaşır makinesi, fotoğraf makinesi pozları, tebrik kartları, walkman bunlardan birkaçı. Onların artık hatıralardan başka hayatımızda yeri yok.

Bir zamanlar yeniliğin sembolü eşyalar artık unutuldu gitti. Walkman deyince akla gelen sony kasetçalar, merdaneli çamaşır makinesi, bayram ve yılbaşı günlerinin vazgeçilmezi tebrik kartları, bez mendiller... Peki, neden hayatımızda olmayan bu eşyalardan söz açıyoruz? Geçtiğimiz günlerde Sony, artık kullanılmadığı için efsane kasetçalar walkman'in üretimini durdurdu. Böylece bir devir de kapanmış oldu. O hayatımızdan çıkan ne ilk ne de son eşyamızdı. Bakın daha neler vardı?

Anket defterleri: Romantik sorulardan oluşan, rengârenk, süslü püslü defterler... Bir zamanlar modaydı, anket defteri alıp içindeki soruları sınıf arkadaşlarımıza cevaplatmak.

Tebrik kartları: Bayramlarda, yılbaşında yakınlarımıza tebrik kartları yollardık. Şimdi ise telefon mesajları bu görevi görüyor.

Merdaneli çamaşır makinesi: Çamaşırları haznesi içinde sağa sola savuran bir mekanizması ve 2 merdaneden oluşan korkunç bir sıkma sistemi vardı bu makinelerin.

Bakkalların defterleri: Teknoloji gelişince, haliyle o dağınık, karışık, mahallelinin veresiye aldığı ürünlerin yazılı bakkal defterleri de kalmadı.

Yuvarlak halkalı telefonlar: 0'dan 9'a kadar rakamları olan yuvarlak halkalı telefonlar vardı. Her rakamı tuşlamak için o halkanın içine parmağını sokup döndürmek gerekiyordu. Halka her geri döndüğünde çocukları meraklandıran bir ses verirdi. Şimdi o telefonlar antikacılarda.

Otobüs biletleri: Otobüse bindiğimizde kutuya bilet atardık. Şimdi bilet tarih oldu. Akbil ve elektronik kartlar bu görevi görüyor.

Bez mendil: Şimdiki çocuklara bez mendil süs eşyası gibi gelebilir. Fakat bundan bir 15-20 yıl önce insanlar kâğıt peçeteler yerine bu mendilleri kullanırdı.

Kuş cinsi otomobiller: Kartal, Doğan, Serçe, Şahin vazgeçilmez otomobil modellerindendi.

Walkman: Bundan 4 yıl öncesine kadar hepimizin çılgınca kullandığı kasetçalar.

Fotoğraf makinesi pozları: Dijital makineler çıkmadan önce fotoğraf makineleri pozla çalışırdı. 36'lık poz alır fotoğrafları da ona göre dikkatli çekerdik. Sonra o pozu fotoğrafçıya verir bastırırdık.

Sağlık karneleri: Hayatımızdan yakın zamanda çıkan şeylerden biri de sağlık karneleri. Bir-iki yıla kadar sağlık karnemiz olmadan hastaneye gidemez, muayene olamazdık.. Şimdi ise TC kimlik numarası yetiyor.

Zaman Gazetesi

Etiketler :