Artık protez ellerde hissedecek!

Artık protez ellerde hissedecek!

Yapay organlar, robotik uzuvlar ve sentetik kana ile geliştirilen ''biyonik adam'' Londra'daki Bilim Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

 

Hastalık nedeniyle kesilmek zorunda kalan veya doğuştan uzuvları olmayan insanlar için yapay organlar gerçeği gibi olmasa da insanlara büyük kolaylık sağlıyor. Yapay organlar, robotik uzuvlar ve sentetik kana ile geliştirilen ''biyonik adam'' Londra'daki Bilim Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

Biyonik robot insana çok benziyor ve bu robot 600 bin Euro'ya mal oldu. Gövdeye yerleştirilen protez organlar bir kan pompalama sistemiyle tamamlandı. Ayrıca sistemin modifiye polimer damarlar aracılığıyla çalışması sağlandı. Biyonik dalak eklenerek kanın temizlenmesi, yapay pankreas aracılığıyla da şeker seviyesinin ayarlanması gerçekleştirildi.

Zürih Üniversitesi bilim adamlarından Dr. Bertolt Meyer'de bir protez kullanıcısı ve doktora göre biyonik adamın en çarpıcı yanı, nano parçacıklardan yapılan ve oksijeni vücuda yayabilme özelliği taşınmasını sağlayan damarlarında gezen sentetik kan.

Elektrotların direk sinir sistemine bağlandığı biyonik elle hissetmesi de teknolojide ayrı önemli bir gelişme oldu. Biyonik elin hareketleri düşünceyle kontrol edilebiliyor ve beyne sinyaller gönderebiliyor.

Teknoloji Oku


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.