Aselsan'da posta rezaleti

Aselsan'da posta rezaleti

ASELSAN mühendisi Başbilen’in ölümünün üzerindeki şüpheleri ortadan kaldıracak belgelerle ilgili posta rezaleti yaşanıyor.

Savcılığın Ankara Adli Tıp’tan istediği dokümanlar 10 gün geçmesine rağmen 6.8 km’lik mesafeden hâlâ ulaştırılamadı. ASELSAN’da Altay Tankı ve F-16 uçakları gibi kritik projeler üzerinde çalışan 3 mühendisin ‘garip’ intiharlarının soruşturması Adli Tıp’ın posta rezaletine sahne oldu.

Soruşturma savcısı Murat Demir’in mühendis Hüseyin Başbilen’e ait Adli Tıp’tan istediği otopsi ve olay yeri fotoğrafları 10 gün geçmesine karşın 6.8 km’lik mesafeden hâlâ ulaştırılamadı. İki kez Adli Tıp’a yazı yazan savcıDemir, fotoğraf ve raporların akıbetini sordu. Adli Tıp ise soruşturma kapsamında gerekli evrakların PTT aracılığıyla postaya verildiğini açıkladı. AncakKeçiören’de bulunan Adli Tıp Kurumuile Sıhhiye’deki Ankara Adalet Sarayı arasındaki mesafenin kısa olmasına rağmen rapor ve istenen fotoğrafların ulaştırılamaması şüphe uyandırdı. Gerekli evrakların ulaşmaması halinde soruşturmayı yürüten savcılığın araç tahsis ederek gerekli belgeleri elden aldıracağı öğrenildi. ASELSANdışındaki cinayetlere ilişkin Adli Tıp evraklarının ise en geç ertesi gün savcılıklara ulaştırıldığı ortaya çıktı.

HATAYI KABUL ETTİLER

Şüpheli şekilde hayatını kaybeden mühendislerden Başbilen hakkındaAdli TıpDaire Başkanlığı’nın 10 üyesinden 7’si intihar, 3’ü ise cinayet demişti. Bununla beraber Başbilen’in boğazındaki 20 cm’lik kesik ise heyet üyeleri tarafından hazırlanan raporda 2-3cmolarak gösterilmişti. Otopsi fotoğrafı ve rapordaki bu çelişkiye dikkat çeken savcılık,Adli Tıp’a yazdığı yazıda “Ölüm nedeni hakkında net cevap verin.Adli Tıp Genel Kurulu ’nun onayı olsun” demişti. Savcılığın uyarısının ardındanAdli Tıp’ın ise sıfır hatası yapıldığını kabul ettiği ortaya çıktı. Aralarındamüzakere edenAdli Tıp heyetininbuduruma işaret edenheyet raporunu da gerekli dokümanlarla birlikte savcılığa ulaştıracağı aktarıldı.

ADLi TIP’A ‘SIFIR’ UYARISI

Mühendis Başbilen’e ait olay yeri ve otopsi fotoğraflarını, savcılığa ulaşmasının ardından kesin sonuç için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderecek savcılık iseAnkaraAdli TıpKurumu’nda yapılan yazım hatasını dikkate alarak İstanbul Adli Tıp’a, şu tebligatı yapacak: “Başbilen’in boğazındaki 20 cm’lik kesik yazım hatası nedeniyle 2-3 cmolarak gösterilmiş, sıfır eksik yazılmıştır. Kesin sonucu Genel Kurul onayıyla iletiniz. Bir kez daha sıfır hatası istemiyoruz. Başbilen’in boğazındaki 20 cm’lik yara cinayet mi intihar kesiğimi?”

Proje gün yüzüne çıktı

Mühendis Hüseyin Başbilen’in 57 saat üzerinde çalıştığı projeyi sunacağı gün hayatını kaybetmişti. Baba Başbilen oğlunun üzerinde çalıştığı projeler ile ilgili öldüğü gün ASELSAN’da sunum yapacağını ve buna 57 saat hazırlık yaparak çalıştığını söylemişti. ‘İntihar etti’ denilen mühendislerin önemli çalışmalar yaptıkları yönündeki haberleri ‘spekülasyon’ olarak niteleyen ASELSAN’ın, soruşturmayı yürüten savcıya aylar sonra Başbilen’in Milli Tank Projesi’nde görev aldığını bildirmesinin ardından yeniayrıntılar daha eklediği deortayaçıkmıştı.

GERÇEKLERİ AÇIKLADI

ASELSAN, Başbilen’in Milli Tank projesi üzerinde çalıştığını kabul etmesinin ardından, Başbilen’in tank ve kanas silahlarında gecegörüş sistemini sağlayan uzak mesafede etkili olacak sistem üzerinde çalıştığını da eklemişti. Savcı Demir ise Karargâha da yazı yazarak Başbilen’in üzerinde çalıştığı özel proje olup olmadığını sormuştu.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.