“Ensar bilinciyle hareket ediyoruz”

“Ensar bilinciyle hareket ediyoruz”

Ankara 20 Nisan’da Uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu sene 2.si düzenlenecek olan Uluslararası Öğrenci Buluşması ile ilgili organizasyonu düzenleyen Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği’nin Başkanı Erkan Halıcı ile Asm

ABDÜLKADİR KARAKAYA

Öncelikle dernek için seçmiş olduğunuz isim ile başlamak istiyorum. İlk duyduğumda üniversite öğrencilerinin kurmuş olduğu öğrenci kulüp adlarını çağrıştırmıştı. Neden Asma Köprü?

 

Bizi ilk kez tanıyan insanların genelde sormuş olduğu ilk soru, sormuş olduğunuz bu soru oluyor. Derneğimizin kuruluş aşamasında belki de en zor işlerden biri olan isim belirleme sürecini yaşadık. Dernek faaliyetleriniz ile örtüşür, akılda kalıcı, anlamlı bir isim bulmak en zor süreçlerden biridir. Şunu belirteyim Dernek Yönetim Kurulu Üyelerimizin ağırlıklı bir kısmı üniversite mezunu ve bunların çoğu mühendislik okulu okumuş kişiler. Bu arkadaşlar isim konusunda etkin oldular. ‘Asma Köprü’ ismi inşaat mühendisi olan bir arkadaşımızın teklif etmiş olduğu bir isimdi. Bizde bu ismi seçtik çünkü en uzun mesafeleri aşmak için seçilen köprü türüdür Asma Köprü. Çok uzak gibi gördüğümüz dünyanın diğer ucundaki ülkeler ile ahlak, sevgi ve maneviyat köprüleri kurmak maksadıyla bu ismi seçtik.

Erkan Bey biz sizi daha çok İHH Ankara da ki faaliyetlerinden tanıyoruz. Asma Köprü ile İHH arasında organik bir bağ bulunuyor mu?

Ankara İHH da 2006-2009 yılları arasında başkanlık yaptım. İHH’da halen yönetim kurulu üyeliğim devam etmektedir. İHH bünyesindeki öğrenci faaliyetlerimizin yoğunlaşması bizleri ayrı bir dernekleşme süreci içerisine sokmuştur. İHH sürecinde edinmiş olduğumuz tecrübeleri ASMA KÖPRÜ deki arkadaşlarımızla değerlendiriyoruz. İki dernek arasında organik bir bağ olmamakla birlikte gönül bağları bulunmaktadır.

Derneğe neden bu adın verilmiş olduğunu anlamış olduk. Bizlere kuruluş amacınızı tam olarak anlatabilir misiniz?

Anne, babasından ve yetişmiş olduğu çevreden ayrı olarak gurbet diyarlarda okuyanlar, sıla hasretiyle yabancı bir yerde bulunmanın zorluklarını bilir. Kendi ülkesinde olsa dahi gurbette olmak her zaman zor gelir insana. Bir de kendi ülkesinden ayrılarak lise ya da üniversiteyi okumak için Türkiye’ye gelen misafir öğrencileri düşünün. Geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde ülkemizde, 150 farklı ülkeden gelmiş 26.200 misafir öğrenci vardı. Dilini bile bilmediği insanların ülkesinde yapayalnızlar.

ENSAR BİLİNCİYLE HAREKET EDİYORUZ

İşte bizlerin amacı farklı ülkelerden ülkemize okumaya gelmiş, ailesinden yoksun, bir nevi yetim hükmünde olan bu misafirlerimize ensar bilinci ile yaklaşıp, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmektir. Bu his ile okulunu bitiren her öğrenci ülkemiz insanına, kendi vatanına dönmüş olsa dahi gönül bağları ile bağlanmış olacaktır. Kısaca amacımız ülkemize eğitim amacı ile gelmiş kişilere bir nevi aile olmak ve onlar vasıtası ile farklı coğrafyalarda yaşayan, farklı kültürleri, renkleri, dilleri barındıran insanlar arasında kardeşlik köprüsü tesis etmektir.

Yabancı öğrenci kelimesi yerine misafir öğrenciyi tercih ediyorsunuz. Neden?

Evet özellikle yabancı nitelemesini kullanmıyoruz. Ali ibn Ebutalib’e (r.a.) atfen bir söz var “ İnsanlar ya dinde kardeş ya da yaradılışta eştir.” Biz buna gönülden inanıyoruz. İslam binlerce yıl diline ve rengine bakmaksınız aynı çatı altında yaşattı ve birbirimize bağlı kıldı bizleri. 18. yüzyıldan sonra batılılar eli ile oluşturulan sınırların ve ulusalcılığın bizleri birbirimize yabancı kılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu topraklar yüz yıllar boyu dünyaya nizam vermiş, adalet dağıtmış bir devletin mirasıdır bizlere. Bir miras daha bırakmıştır oda kardeşlik bağıdır. Ülkemize gelen her bir öğrenciye kardeşlik şuuru içerisinde yaklaşıyor ve diyoruz ki başka bir ülkeden ülkemize yani evimize gelen kişi yabancı değil misafirimizdir.

Dernek faaliyetleriniz arasında neler bulunmakta?

Dernek üyelerimizden, eğitim, sosyal çalışmalar, üniversite birimi ve öğrenci işleri gibi adlar altında komisyonlar oluşturduk. Bu birimler kendi aralarında haftalık toplantılar yaparak faaliyet değerlendirmesi ve fikir teatisinde bulunurlar. Mesela eğitim komisyonu faaliyeti neticesinde dernek binamızda ya da dışarıda uygun mekânlarda Türkçe Öğretim Etkinlikleri, Üniversite Hazırlık Seminerleri, Arapça, İngilizce, Fotoğrafçılık gibi farklı konularda eğitim seminerlerinin yanında Kuran-ı Kerim, Siyer ve Temel Dini Bilgiler üzerine eğitimler düzenlemekteyiz.

AHLAK VE MANEVİYAT TEMEL İLKEMİZ

Misafir öğrencilerimizin okullarında rehberlik eğitiminde bulunuyoruz. Yurt binamızda misafir öğrencilerimizin kendilerini ev ortamında hissedebilecekleri barınma imkânları sunuyoruz. Misafir öğrencilerle, Türkiyeli öğrencilerin kaynaşıp tanışması için sosyal faaliyetlerde bulunuyoruz. Kısacası misafir öğrencilerimiz ile manevi ve ahlaki değerlerimize ters düşmeyecek olan her türlü faaliyeti yapmaktayız.

Sosyal faaliyetlerde bulunduğunuzu ifade ettiniz sosyal faaliyetleriniz nelerdir?

Piknikler, çeşitli spor turnuvaları, sinema günleri, ramazan ve kurban bayramlarında bayramlaşma programları, yurt içi geziler, fikir ve kanaat önderleri ziyaretleri, haftalık öğrenci evleri ziyaretleri yapıyoruz. Farklı ülkelerden gelen kardeşlerimizin ülkelerini tanıtmaları amacı ülke tanıtım günleri düzenliyoruz. Ülkesini tanıtacak olan arkadaşımız ayrıca yöresel yemeklerinden hazırlayıp diğer arkadaşlarına ikramda bulunmaktadır.

UZMAN KADROLAR EĞİTİM VERİYOR

Özellikle öğrencilerimize ve dernek müntesiplerimize yönelik iki haftada bir konusunda uzman kişilerin katıldığı konferans programları düzenliyoruz. Konferanslarımız halka açık olarak yapılmaktadır. Ayrıca bu sene ikincisini düzenleyeceğimiz ve geleneksel hale getirmeyi planladığımız Uluslar Arası Öğrenci Buluşmasını tertip edeceğiz.

Bu konferansları nerede düzenlemektesiniz?

Zübeyde Hanım Mahallesi Sel Sokak Numara 26 İskitler- Ankara adresinde bulunan dernek merkezimizin en alt katını Konferans Salonu olarak tasarladık konferanslarımızı bu mekanda yapmaktayız.

Peki sosyal faaliyetlerinizde saymış olduğunuz Uluslararası Öğrenci Buluşması ile ne amaçlamaktasınız?

Öncelikle bu organizasyonla ülkemizde çok sayıda misafir öğrencinin okuyor ve barınıyor oldukları konusunda halkımızın haberdar olmasını amaçlıyoruz. İslam’ın vurguladığı kardeşlik ilkesini, ensar ve muhacir kavramlarını bu organizasyonlar ile beraber gündeme getirmek niyetindeyiz. Farklı ülkelerden gelen misafir öğrenciler ile halkımız arasında iletişim kurmak, farklı örf adet gelenek ve kültürdeki insanların bir arada beraberce kardeşce yaşayabilmesine zemin hazırlamak…

Bu organizasyonda kaç farklı ülkeden katılımcı olacak?

İlkini 2010 yılında yaptığımız organizasyonda 35 ülkenin standı açılmıştı. Ülkemizde bulunan 150’ye yakın ülkenin vatandaşlarından 40 ülkenin 150 öğrenci ile organize edilmektedir.

Bu ülkeleri sayabilir miyiz peki?

Biraz zor olacak ama… Balkanlardan; Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan. Kafkasyadan; Çeçenistan, Kırım, Tataristan. Ortadoğudan: Ürdün, Suriye, Filistin, Irak, Yemen. Orta Asyadan: Moğolistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Doğu Türkistan. Güney Asyadan: Afganistan, Endonezya, Malezya, Pakistan, Bangladeş, Kuzey Afrikadan: Etiyopya, Somali, Cibuti, Fas, Cezayir, Mısır, Sudan, Çad, Nijer, Moritanya. Güney Afrikadan: Malavi, Tanzanya, Gana, Burkino Faso, Kenya, Nijerya, Gambiya, Gine Bissau, Fildişi, Komor. Güney Amerika’dan: Haiti katılacak…

Bu organizasyonu Türkçe Olimpiyatları ile karıştıranlar oluyor mu?

Evet afişlerimizde kullanmış olduğumuz fotoğraflarda öğrenciler kendi ülkelerine has kıyafetleriyle ve ten renkleri ile dikkati çektiklerinden dolayı benzer organizasyonlarla karıştıranlar oluyor.

Uluslararası Öğrenci Buluşmasında neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Organizasyonun merkezinde Ganalı Ahmet, Tatar Ramazan, Komorlu Eyüp, Mısırlı Mustafa, Arnavut Hasan, Çerkes Hüseyin var. Arap Bilal, Kürt Cevdet, Türk Cemal, Moğol Cengiz, Boşnak Hamdi, Torbeş Kerim, Çeçen Şamil, İnguş Recep, Çadlı Selamettin, Kamerunlu Hüsamettin, Makedonyalı Celalettin, Kırımlı İskender, Habeşli Fatma, Özbek Zehra, Uygur Zeynep, Kırgız Selma kendini anlatacak.

KÜLTÜR KAYNAŞMASI OLACAK

Ülkesini, anasını babasını anlatacak. Düğün dernek işlerini, ölüm cenaze merasimlerini, sofra adabını yemek kültürünü, yol yordamlarını haber verecek, gelenek göreneklerini sergileyecek. Farklı ülkelere ait içecekler tattıracağız mesela Etiyopya ‘nın Kerkede çayını ikram edeceğiz.

Organizasyon nerede, hangi tarihte başlayacak ve kaç gün sürecek?

20 Nisan Cuma günü 14:30 da Altınpark Anfa A da açılışı olacak öğrenci buluşmamız 21 Nisan Cumartesi akşamı 20:00 e kadar gezilebilir. Tüm Ankaralıları ilimizdeki misafir öğrenciler ile tanışmaya aileleriyle birlikte Altınpark’a bekliyoruz.MILATHABER.COM

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.