Astım Hastalarının Dikkatine

Astım Hastalarının Dikkatine

Günümüzde birçok insanda görülen astım hastalığı pek dikkate alınmaz. Aslında her astığım atağı, her öksürük hastalar için hayati değer taşımaktadır.

Astım ataklarının sıklaşması durumunda evde tedavi uygulamak yerine hastanelere başvurmalısınız. Uzman bir doktor kontrolünde astık ataklarının azalmasını beklemek astım hastaları için çok önemlidir. Ayrıca astım ataklarını tetikleyen unsurları uzman doktor yardımı ile belirlemeli ve bu tetikleyici unsurlardan hasta uzak tutulmalıdır.

Astım, nefes borusunu, bir başka deyişle, hava yollarını, akciğerlere hava taşıyan küçük tüpleri, etkileyen bir durumdur. Astımlı biri, astımı tetikleyen bir şeyle temasa geçtiğinde, hava yollarının duvarları çevresindeki kas gerilerek hava yolu daralır. Hava yollarının yüzeyleri iltihaplanıp şişmeye başlar. Genellikle sümük ya da balgam oluşur. Tüm bu tepkimeler hava yollarının daha daralıp tahriş olmasına neden olur ve astım ataklarının ortaya çıkmasına yol açar.

Astımın kesin sebebi belli değildir. Genel kabul gören görüşe göre, doğuştan soluk boruları duyarlı bireylerde çevresel koşulların etkisi ile astım oluşmaktadır ayrıca geçirilen zatürre vb. hastalıklarda astımın oluşmasında önemli etkenlerdendir. Astımın tipik karakteristiği bronşların mukoza ödemiyle daralmasından ötürü olan nefes darlığıdır. Bu durum, polijenik bir kalıtım biçiminde genetik kökenli olabilir; fakat enfeksiyon, alerji ve emosyonel faktörler de rol oynayabilir.

Çocuğunuzda astım varsa, soluksuz kalabilir veya göğsünde sıkışma olduğundan şikâyet edebilir. Soluk aldığında ıslık sesine benzer bir ses çıkarır ve özellikle geceleri olmak üzere çok öksürür. Astım belirtilerinin şiddeti ve süresi oldukça değişkendir ve tahmin edilemez. Genellikle geceleri ve egzersiz

yapıldığında kötüleşirler. Çocuğunuz şiddetli bir astım atağı geçiriyorsa, soluk almakta güçlük çekebilir ve kalp atışı hızlanabilir. Ayrıca, tırnakları morarabilir, göğüs ve boyun bölgesinde sıkışma hissedebilir ve soluk alıp verirken burun delikleri genişleyebilir. Çocuğunuz şiddetli astım atağı geçiriyorsa, derhal tıbbi yardım almanız gerekir.

Çocuğunuzdaki astım belirtileri sık görülmüyor ve hafifse, çocuğunuza kısa etkili beta-2 agonisti adı verilen bir inhale ilaç verilir. Bu belirtilerin geçmesine yardımcı olacaktır. Çocuğunuzdaki belirtiler daha sıksa, inhale kortikostereoid adı verilen ikinci bir inhale (solunum yoluyla alınan) ilaç verilir. Belirtileri engellemek için genellikle günde iki doz inhale kortikostereoid alınması önerilir. Çocuğunuzun astım belirtileri hâlâ kontrol altına alınamadıysa, uzun süre etkili beta-2 agonisti ve lökotriyen reseptör antagonisti gibi ekstra ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar çocuğunuzdaki belirtilerin iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.