Atalarımız Nasıl Konuşurdu?

Atalarımız Nasıl Konuşurdu?

Edebiyatçı Yazar Prof. Dr. İskender Pala: “Atalarımız şiir okurmuş gibi konuşurlardı”

Ağrı Valiliği tarafından 'Kültür Etkinlikleri' çerçevesinde düzenlenen Edebiyatçı Yazar Prof. Dr. İskender Pala'nın konferansı yoğun ilgi gördü. İskender Pala, Ağrı Halk Eğitim Merkezi'nde verdiği, "Sözün Sultanı ve Sultanın Sözü" konulu konferansta "Atalarımızın dile gösterdiği hassasiyeti biz bu gün göstermiyoruz." dedi.

 

Konferansın ilk bölümünde sözün etkili ve yerinde kullanılmasından bahseden Pala, sözün en güzel söyleme biçiminin şiir ile yapıldığını ifade etti. 33 Osmanlı padişahından 27'sinin şair olduğunu söyleyen Pala, Fatih Sultan Mehmet, Cem Sultan ve Sultan Beyazıd, II. Selim ve I. Ahmet'in yazdığı şiirlerden örnekler verdi. İskender Pala, "Osmanlı hükümdarlarının hepsinin şair olduğunu, bunun nedeni söze o dönemde paha biçilemez derecede değer verirlerdi. Tarih, ilmihal, din kitaplarını Osmanlı döneminde şiir biçiminde yazıyorlardı. Bundan dolayı sultanların sanat anlayışı yüksek seviyedeydi." dedi.

 

Günümüzde kelime ve anlayışların yarısının batıdan geldiğini vurgulayan Pala, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yüzden Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet, bir ülkeyi aldığında 'kültür ve medeniyet koymadan o ülkenin sahibi olamam' fikrinde ısrar ediyordu. Bizim büyüklerimiz, dolayısıyla dedelerimiz, sözün güzel kullanımına büyük önem verirdi. O nedenle konuşurken sanki şiir okurmuş gibi konuşurlardı."

 

İskender Pala, Osmanlı sultanlarının doğu seferlerinde düşmana karşı şiiri psikolojik savaş olarak kullandığını, hükümdarlar arasında ilk önce savaşın şiirle başladığını anlattı. Pala, Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet'in Karamanlı Sultanı Mehmet Bey'e gönderdiği beyitten örnekler gösterdi

Etiketler :