Atatürk'e 'Ajan' dediler ve...

Atatürk'e 'Ajan' dediler ve...

DTP'nin kapatılmasını protesto etmek amacıyla yapılan yasadışı gösteride 'ajan Atatürk' diyen çocuklar, 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

DTP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra Diyarbakır'da yapılan izinsiz eylemlerde Atatürk'e hakaret eden ve polise taş atan 2'si çocuk 3 kişinin yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Hebun Ç, Fırat, D. Ve Abdurrahim T. ile avukatları hazır bulundu.

Mahkemeye esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, 30 Aralık 2009 tarihinde cadde ve sokaklar trafiğe kapatılarak, güvenlik güçlerine taşlı ve havai fişekli saldırı gerçekleştirildiğini anlattı. Söz konusu izinsiz eylemlere katılan sanıkların, 'biji serok Apo, ajan Atatürk' şeklinde slogan attığını belirten savcı, polislere de değişik ifadelerle küfür edildiğini savundu.

Savcının mütalaasına itiraz eden sanık avukatlarından Fuat Hayri Demir, müvekkillerinin örgütün çağrı üzerine olaylara katıldıklarına dair delil bulunmadığının söyledi.

Müvekkillerinin öğrenci olduğunu dile getiren Demir, tanık olarak dinlenen polislerin bile müvekkillerinin aleyhinde beyanda bulunmadığını vurguladı. Eylemin yapılacağından polisin haberi olmasına rağmen, müvekkillerinin eyleme katıldıklarına dair hiçbir görüntü kaydı olmadığını dile getiren Demir, "Mahkeme, müvekkillerimizi cezalandırma yoluna giderse, polislerin yeniden dinlenmesini talep ediyoruz. Yüzleştirme yapılarak kimin taş attığı, kimin küfür ettiği yönünde beyanlarının alınmasını talep ediyoruz." dedi.

Dosyada delil olarak kabul edilen tek belgenin polis tutanağı olduğunu ifade eden avukat Nuşin Uysal da "Tutanağa göre hüküm kurulması kanuna aykırıdır. Polis tutanaklarının tartışmasız delil olarak görülmesini kabul etmiyoruz." şeklinde konuştu.

Mahkeme, tanıkların sanıklarla yüzleştirilmesi talebini 'yargılamaya katkı sağlamayacağı ve davayı uzatacağı' gerekçesiyle reddetti. Eylemle ilgili herhangi bir görüntü kaydı olmadığı için, olayı yeri görüntülerinin incelenmesinin de mümkün olmadığı belirtildi.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Hebun Ç, Fırat D. ve Abdurrahim T.'ya 'terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemek'ten 4 yıl 2 ay, Toplantı ve Gösteri Kanunu'na muhalefetten 2 yıl 9 ay 10 gün ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan da 6 ay 20 gün olmak üzere, toplam 7,5'er yıl hapis cezası verdi.

Etiketler :