ATCOM Başkanı Işık: Gaziantep Amerikan Piyasasına Hazır

ATCOM Başkanı Işık: Gaziantep Amerikan Piyasasına Hazır

Gaziantep Ticaret Odasının (GTO) organize ettiği 25 kişilik ticaret heyeti Amerikan Türk Ticaret Odası (ATCOM)’nin Cherr Hill, New Jersey’deki genel merkezine bir iş ve tanışma ziyaretinde bulundu.

 

eyeti ATCOM Başkanı Prof. Dr. İhsan Işık, Başkan Yardımcıları Ramazan Küçük, İbrahim Yıldız, Hacı Köşe, ATCOM Genel Sekreteri Erhan Çevikel, ATCOM İlaç Sektörü Başkanı Dr. Yavuz Sılay ve ATCOM üyeleri karşıladı. 

 

 

 

New York’ta her yıl düzenlenen Fancy Food Show’a katılan Antep heyeti bu organizasyondaki izlenimlerini ve beklentilerini ATCOM yönetimi ile paylaştılar. Misafirler, Kuzey Amerika’nın en büyük gıda fuarı olan Fancy Food Show 80 ülkeden 2,400 firmanın katıldığı ve 180,000 ürünün teşhir edildiği fuarın çok ciddi bir fuar olduğunu ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladılar. Antep heyetinin başkanlığını yapan Gaziantep Ticaret Odası Yönetiminden Mahmut Yıldırım, İtalyan gıda firmalarının Türkiye için çok iyi bir örnek olduğunu, bu ülkenin çok büyük bir heyetle katıldığını ve güzel bir teşhir ve ikramla herkesin dikkatini çektiklerini belirtti. Türkiye’nin temsilinin her sene güçlendiğini belirten Yıldırım, ancak alınacak çok yolun bulunduğunu bildirdi. Türk heyetinin dil sorunu olduğunu, birbiriyle vakit geçirdiğini, Türk ürünlerinin ikramının eksik olduğunu belirten Yıldırım ayrıca ATCOM’la gelecek sene Fancy Food Show’da beraber çalışmak istediklerini ifade etti.

 

 

         

ATCOM’un Amerikan piyasası hakkında brifing verdiği oturumu ATCOM Genel Sekreteri Erhan Çevikel yönetti. Tek tek firmaların kendilerini tanıtmasından sonra, Amerikan pazarından beklentileri ve Amerika’daki faaliyetleri konusunda bilgi alındı. ATCOM’un bu konularda geçmişte ne yaptığı konusunda bilgilendirme yapan Çevikel, Türk firmalarının Amerikan pazarına girişte doğru adresinin şimdiye kadar 300’un üzerinde Turk firmasını ağırlayan ve danışmanlık yapan ATCOM olduğunu vurguladı. Türk firmalarına daha iyi hizmet vermek için KOSGEB’le ve Amerika’daki ortaklarıyla bir proje geliştidiklerini belirten Çevikel, verilen hizmetlerin profesyonelce sunulması için bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirtti.

 

 

Daha sonra ATCOM adına konuşma yapan Başkan Prof. Dr. İhsan IŞIK, heyet nezdinde Türkiye adına Gaziantep şehrine teşekkürü bir borç bildiğini, çünkü şehrin tek başına ülkemiz için önemli bir ekmek kapısı olduğunu vurguladı. Antep’in 6 milyar dolar ihracatla ülkenin en fazla ihracat yapan 5. büyük şehri olduğunu belirten Işık, kendisini en çok memnun eden göstergenin de Antep’in en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin olduğunu ifade etti.

 

Başkan Işık sözlerine şöyle devam etti: “Her yere mal satabilirsiniz ama ABD’ye mal ihraç ediyorsanız, bu sizin özgün bir firma olduğunuzun ve kaliteli ürün ve hizmet verdiğinizin küresel bir göstergesidir. Amerika 1.93 trilyon dolar ithalatı ile dünyanın en büyük alıcısıdır ama malesef biz bu büyük fırsattan yeteri kadar yararlanamıyoruz. 212 milyon dolar ABD’ye ihracat yapan Antep inşallah bunun öncüsü olur ve diğer şehirlere örnek teşkil eder. Eğer burada dünya varsa, Türkiye niye olmasın? Bunun için de Amerikan pazarına girmeyi milli bir mesele haline getirmek şart. ABD pazarına girmeden dünyanın tepesine oynamanız mümkün değildir. Dünyanın en büyük ekeonomilerine bakın, en büyük ticaret ortakları ABD’dir. Bu piyasa girmesi zor, ama getirisi bol bir pazardır. Eğer Türkiye ABD’nin standardı yüksek piyasasına girebilirse, artık dünyada giremeyeceği ve fethedemeyeceği hiç bir pazar kalmaz. Ancak bu hedef dantel örer gibi sabır ve itina, özgün bir strateji ve iyi rehber ve ortaklar gerektirmektedir.

 

 

ATCOM 5 senedir kendi öz kaynaklarıyla işte bu meseleyi dertlelenerek ve sahiplenerek ayakta kalmıştır. İnşallah Amerika’daki ve Türkiye’deki ortaklarımızla bu dev piyasayı Türk firmalarına açan altın anahtar biz olacağız. Yüreğimizde bu arzu, kafamızda bu strateji mevcuttur. Antepin damak tadı herkesçe beğenilen eşsiz bir ürün. Antep markalarının küresel bir marka haline gelmesi için pazarlama ve finansmana ihtiyaçları var. Bunun için de Amerikan pazarına girmek şart. Eğer İtalyanlar pizzayı, Meksikalılar Taco’yu, Çin’liler noodle’u Amerika’ya getirmeseydi bu ürünler küresel marka olamazdı. İnşallah özgün insan ve ürünleri olan can Antep’imizle de bu yolda beraberce mesafeler alabilir, hep beraber bu yolu açarız!”

 

 

ATCOM İdari Başkan Yardımcısı ve Gıda Sektörü Eşbaşkanı Ramazan Küçük Fancy Food çerçevesinde Antep’le işbirliği yapabileceklerini ve bu showda Vintage Food ve Nimeks (Smart Juice) gibi üyeleriyle de temsil edildiklerini vurguladı. Amerika’da en büyük sorunun yemek olduğunu dile getiren heyet üyelerini, ATCOM Başkan Yardımcısı Küçük Blackhorse Diner adlı restoranında akşam yemeğine davet etti. Heyet ATCOM’un sıcak misafirperverliğinde Black Horse Diner’da akşam yemeğini yerken, heyet başkanı Yıldırım’ın eşinin doğum gününü de hep beraber kutladı.

 

 

Ziyaret ATCOM Genel Sekreteri Erhan Çevikel ve Gaziantep Ticaret Odası Dış İlişkiler Uzmanı Baran Uçaner’in üç aylık çalışması sonunda gerçekleşti. ATCOM’u ziyaret eden Antep heyetinin listesi şöyledir:

 

 

GAZİANTEP TİCARET ODASI / HASAN BARAN UÇANER
 
DEMKAR NUTS / CENGİZ DEMİR
 
HASAN DEMİR İÇ VE DIŞ TİCARET / HASAN DEMİR
 
ASİL PAZARLAMA / ÖMER ASİLTÜRK
 
KIRATLI ŞEKERLEME / ÇETİN KIRATLI
 
FISTIK EVİ-MEHMET KAVSARA / MEHMET KAVSARA
 
AK TARIM ÜRÜNLERİ / MUSTAFA AK
 
İPEK BULGUR İMALAT SANAYİ / YAHYA KASAP
 
İPEK BULGUR İMALAT SANAYİ / FAYSAL SUN
 
DENİMEKS GIDA / MAHMUT YILDIRIM
 
UYGUR ZEYTİNYAĞI / ABDÜLKADİR MİTHAT UYGUR
 
UYGUR TEKSTİL / AHMET KARATAŞ
 
ORİGO GIDA / MUSTAFA ÖĞÜT
 
ORİGO GIDA / İSMAİL NİZİPLİ
 
ÇELEBİOĞULLARI GIDA / MEHMET ÇİFTÇİ
 
GÜLEN MANTAR / SERKAN ÇELİKKALKAN
 
TATCO GIDA / NECMEDDİN BOZDOĞAN
 
LİDOPACK NURPLAST / MUHAMMED NUR GÜN
 
EVET İTHALAT İHRACAT/ İBRAHİM EVİZ
 
EVİZLER GIDA / SALİH EVİZ
 
YESEMEK GIDA / NECDET OLCA
 
EMİN ÇAĞ / MUTFAK ÖZKAN ÇAĞ
 
ERDEM SOĞUTMA / TALİP ERDEM
 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.