Ateş ABD'yi sardı!

Ateş ABD'yi sardı!

Ferguson'daki öfke patlaması ABD'yi sardı. Olaylar, New York, Washington, Atlanta, Los Angeles ve Chicago'ya sıçradı. Başkan Obama, bir kez daha sukunet çağrısı yaptı, "Hayal kırıklığı yaşayan ve acı duyan çoğunluğu anlıyorum" dedi. 2 bin kişilik Ulusal M

ABD'nin Missouri eyaletinde jürinin, 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ı öldüren polis memurunun yargılanmasına gerek görmemesi üzerine başlayan gösteriler ülke geneline yayılıyor. 37 eyaletten eylem çağrıları gelirken, olayların merkezi Ferguson'a toplam 2.200 ulusal muhafız sevk edildi. Başkan Obama, "Kendi toplumunu zarara uğratanlara hiçbir sempatim yok. Ama, hayal kırıklığı yaşayan ve acı duyan çoğunluğu anlıyorum" dedi.

ULUSAL MUHAFIZLAR FERGUSON'DA

Ferguson'dan ülke geneline yayılan öfke seli, yağma, ev ve araçların ateşe verilmesi vakalarının tekrar yaşanmaması için Missouri Valisi Jay Nixon'ın talebi üzerine kente 2 bin kişilik Ulusal Muhafız Birliği gönderildi. Kentte daha önceden konuşlanan birliklerle bu rakamın 2 bin 200'ü geçtiği ifade edildi.

Daha sakin bir gece geçiren Ferguson'da bir polis aracı ateşe verilirken, polis göstericileri biber gazıyla dağıttı. Dağılmayanlar ise gözaltına alındı.

ÜLKEYE YAYILIYOR

Ferguson'un dışında aralarında New York, Washington, Atlanta, Los Angeles, Chicago'nun da bulunduğu birçok kentte gösteriler düzenlendi. New York'ta Union Square'de toplanan yüzlerce gösterici New Jersey ile New York'u birbirine bağlayan Lincoln tüneline doğru yürüyerek tüneli trafiğe kapatmak istedi; polis engel oldu.



'ELLER HAVAYA ATEŞ ETME'

ABD'nin başkenti Washington'da, Mt. Vernon Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, Ulusal Portre Galerisi'ne kadar yürüdü. Eylemciler yürüyüş sırasında zaman zaman ana kavşak noktalarında trafiği engelledi. Eylemciler, "Eller havaya, ateş etme" şeklinde sloganlar atarak Ferguson'daki jürinin kararını protesto etti. "Adalet yoksa barış da yok", "(Michael Brown'ı kastederek) Kardeşiniz için ayağa kalkın", "Irk ayrımcılığına son", "Siyahların yaşamı da değerli", "Eğer sessiz kalırsanız sizi de öldürürler", "Irkçı polis terörüne son" gibi pankartlar taşıyan eylemcilerden bazıları, Michael Brown'ın öldürülmesini sembolize etmek için ölü taklidi yaptı. Haberin Devamı

'ÖFKENİN KÖKLERİ GEÇMİŞTE'

ABD Başkanı Barack Obama, "Ferguson’da olanların şiddet için gerekçe oluşturduğunu düşünenlere hiçbir sempatim yok. Kendi toplumunu zarara uğratanlara hiçbir sempatim yok. Ama, toplumun bazı kesimlerine adil davranılmadığı ve bazı bireylere diğerleri kadar değer verilmediği duygusuna sahip oldukları için hayal kırıklığı yaşayan ve acı duyan çoğunluğu anlıyorum, onlarla çalışmak istiyorum, Başkanınız sizinle. Odaklanmamız gereken bu, hadi yapıcı olalım” dedi.

Obama, “Bu her yerde ve güvenlik güçlerinin çoğunluğu için geçerli olmayabilir ama insanların bu algısı da yaratılmış bir şey değil, kökleri bu ülkede uzun süredir var olan gerçeklere dayanıyor” diye konuştu.

Obama şu açıklamalarda bulundu: “Eğer Amerikan toplumunun herhangi bir parçası kendisine adaletli davranıldığı ve hoş karşılandığı hissine sahip değilse, bu hepimizi riske sokar, hepimiz bundan kaygı duymalıyız.

Halkın, kökleri derinlere dayanan kaygılarını ele almamız gerekiyor. Yapıcı yollarla bunlara çözmek için çalışmaya hazır olanlar; Başkanınız sizinle çalışacak.

'BEN GÖREVİMİ YAPTIM'

Siyahi genci öldüren polis memuru Darren Wilson, konuya ilişkin sessizliğini bozarak ABC televizyonuna mülakat verdi. Konuşmasında eylemini savunan Wilson, genci engellemek için başka türlü davranmasına imkan kalmadığını savundu. Wilson, "Ben görevimi doğru bir şekilde yaptım" diye konuştu. Öldürdüğü gencin beyaz olması halinde aynı şekilde davranıp davranmayacağı sorusuna da Wilson "aynı şekilde davranırdım" diye cevap verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.