Yemen'deki ateşkes devam ediyor mu?

Yemen'deki ateşkes devam ediyor mu?

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, Yemen'de birbiri ardına yapılan ateşkes ihlallerini saymanın bir anlam ifade etmediğini bildirdi.

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, Yemen'de birbiri ardına yapılan ateşkes ihlallerini saymanın bir anlam ifade etmediğini bildirdi.

İhbariyye televizyonuna açıklamalarda bulunan Asiri, dün gece yürürlüğe giren ateşkesin ardından "sınırı hedef alan eylem ya da vatandaşlarına yönelik yapılan her türlü saldırının en kısa sürede cezasını bulacağını" söyledi.

Sahada her dakika yeni gelişmeler olduğunu, Yemen'de ve Suudi Arabistan sınırında ihlallerin sürdüğünü aktaran Asiri, "Yemen'de art arda gerçekleşen ateşkes ihlalleri saymak zorlaştı ve bu sayım bir anlam ifade etmiyor." dedi.

Asiri, Husilerin, dün gece yürürlüğe girdiği ilk dakikadan itibaren Yemen içinde ve sınır bölgelerinde ateşkesi ihlal ettiğine dikkati çekti.

Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, şunları kaydetti:

"Koalisyon güçleri, Yemen'deki meşru hükümetin izlediği olumlu tutum ve Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in görevinin başarıyla sonuçlanması, abluka altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılması ve siyasi sürecin yeniden başlatılması çerçevesinde uygun bir atmosfer hazırlanması için gayret sarf ediyor ancak görünen o ki karşı taraf siyasi sürece inanmıyor. Koalisyon güçleri sağduyulu davranacak ve ateşkese bağlı kalacak ancak vatandaşlarını hedef alan saldırılara karşılık verecek. Suudi Arabistan vatandaşları, kırmızı çizgimiz. Sınırı hedef alan eylemler ve vatandaşlara yönelik saldırılar en kısa sürede cezasını bulacak. Bu konuda kimseye müsamaha gösterilmeyecek."

Çatışmalar sürdüğü için Husilerin ablukası altındaki Taiz'e insani yardım malzemesi gönderilemediği bilgisini veren Asiri, "kente yardımların girişi için sahada gözlemci görevlendiremeyen uluslararası toplumu" eleştirdi.

Koalisyon güçlerinden daha önce yapılan açıklamada, dün gece yarısı itibarıyla ilan edilen ateşkesin 143 kereden daha fazla ihlal edildiği, koalisyon güçlerinin bu ihlallere karşılık verdiği ve angajman kuralları gereği saldırı kaynaklarına misilleme yaptığı kaydedilmişti.

Yemen'de, BM'nin önerisiyle kararlaştırılan 72 saatlik ateşkes, ülke genelinde dün gece yarısı başlamıştı.

Ülkede yaklaşık iki yıldır hükümet güçleri ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ittifakı arasında süren çatışmalarda 10 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş ve 5 kez ateşkes yürürlüğe girmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.