Yunanistan'da Kurban Bayramı spor salonlarında kılındı.

Yunanistan'da Kurban Bayramı spor salonlarında kılındı.

Avrupa'nın tek camisiz başkenti Atina'da Müslümanlar, Kurban Bayramı'nda yine namazı mescitlerde veya kendileri için ayrılan stat ve spor salonlarında kıldı.

ATİNA (AA) - Avrupa'nın tek camisiz başkenti Atina'da Müslümanlar, Kurban Bayramı'nda yine namazı mescitlerde veya kendileri için ayrılan stat ve spor salonlarında kıldı.

Atina'nın merkezindeki bir okulun spor salonunda bir araya gelen birçok milletten Müslüman namazdan sonra bayramlaştı.

Yunanistan Müslümanlar Derneği Başkanı Naim el-Kadur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkentte planlanan cami konusuyla ilgili olarak, "2006'dan bu yana birçok karar alındı ve imzalar atıldı. Bu yüzden çok heyecanlı değilim. Ne zaman caminin inşaatı başlar o zaman memnun oluruz." ifadelerini kullandı.

Yunanistan'da doğan 21 yaşındaki Mısırlı Kerim el-Duşuk ise Yunan hükümetinin cami inşası için son düzenlemesini olumlu değerlendirerek, "Bu durum bizi sevindirdi. Şimdi, bunun gerçekten uygulanıp uygulanmayacağını görmemiz gerekiyor." dedi.

Yaklaşık 30 yıldır Yunanistan'da yaşayan 50 yaşındaki Muhammed el-Dasuhi, yapımı planlanan cami şehir merkezine uzak olacağından pek tercih edilmeyeceğini kaydetti.

Mısır'da Hristiyanların neredeyse her mahallede bulunan kiliselerde ibadetlerini rahatlıkla yerine getirebildiğini belirten Dasuhi, "Günde beş vakit mescide gidiyorum. Mahallemizdeki mescitler bize yetiyor. Biz de Yunan devletinden Mısır'da Hristiyanların sahip olduğu imkanları sağlamasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı son yıllarda olduğu gibi Atina'da bulunan iki stadyumun bayram boyunca Müslümanların ibadetlerini eda edebilmeleri için tahsis edildiğini açıklamıştı.

Yunan Meclisi geçen ay onayladığı yasayla cami inşası için yaklaşık bir milyon avro ayrılmış, böylelikle yaklaşık 10 yıldır yasal süreçlere takılan izin için şimdiye dek en somut adım atılmıştı.

- Batı Trakya'da Kurban Bayramı

Batı Trakya'da yaşayan Müslüman Türk azınlığı, Kurban Bayramı'nın ilk gününde camilere akın etti. Gümülcine ve İskeçe’de camilerde bayram namazı kılan Türkler, namazın ardından bayramlaştı.

Gümülcine’de, tarihi Eski Cami Müslümanlar tarafından dolup taşarken, Seçilmiş Müftü İbrahim Şerif namaz öncesi vaaz verdi. İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete de bayram namazını İskeçe’nin Sünne Camisi'nde soydaşlarla kıldı.

Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğunda düzenlenen geleneksel halka açık bayramlaşma bu yıl bayramın dördüncü günü yapılacak.

Türk dernekleri de Gümülcine Türk Gençler Birliğinde bayramlaşma etkinliği düzenledi.

Ayrıca, bayram vesilesiyle Türk dernekleri Gümülcine ve İskeçe'de çeşitli kültürel faaliyetler organize ederken, bazı köylerde ise davul-zurna eşliğinde özel "Deve Geceleri" yapılıyor. Gönüllü gençlerin katıldığı bu etkinliklerde toplanan yardımlar daha sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor ya da hayır amaçlı kullanılıyor.​

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.