Atinalı Müslümanlar Motropolit'e tepkili

Atinalı Müslümanlar Motropolit'e tepkili

Atinalı Müslümanlar, Yunan Kilisesi'ni Motropolit'e tepki göstermeye çağırdı.

Yunanistan'ın Pire Metropoliti Serafim'in İslam dini, Hz. Muhammed (sav), Kur'an-ı Kerim ve Müslümanlar hakkında ağır hakaretlerde bulunmasına Atina'da yaşayan Müslümanlar tepki gösterdi. Müslümanlar, Serafim'e karşı Yunanistan Kilisesi lideri İeronimos ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'un gerekli cevabı vermesini istedi.

Yunanistan Atina Müslümanlar Birliği yetkilisi, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada Pire Metropoliti Serafim'in kabul edilemez açıklamalarına karşı Yunanistan Kilisesi'nin gerekli tepkiyi göstermesini istedi. Kilisenin bu konudaki görüşünün ortaya çıkması için Müslümanlar ile diyaloga geçilmesinin yararlı olacağı vurgulandı.

Ayrıca üst düzey Hıristiyan bir din adamının 1,8 milyar mensubu olan İslam dinine karşı kin ve düşmanlık içeren açıklamalarda bulunmasının çok tehlikeli olduğuna dikkat çekildi.

Son olarak Yunan Kilisesi'nin gerekli tepkiyi göstermemesi durumunda, Patrik Bartholomeos ile Kudüs ve İskenderiye patriklerinin gerekli önlemi almasını talep edecekleri ifade edildi.

YUNAN GAZETECİ: ÇOK TEHLİKELİ AÇIKLAMALAR

Öte yandan To Vima gazetesinde kilise konularında haber yapan Maria Antoniadu, Cihan'a yaptığı açıklamada kısa bir süre önce Yahudilik karşıtı açıklamasıyla tepki çeken Serafim'in şimdi de Müslümanlara saldırdığını söyledi. Terörizmin hangi din mensubu tarafından yapılırsa yapılsın kabul edilemeyeceğini belirten Antoniadu, "Serafim'in açıklamaları çok tehlikeli. Toplumsal barışa zarar veren, kabul edilemez üzüntü verici görüşler. Bunların hiç dile getirilmemesi gerekirdi. Kınıyorum." dedi. Antoniadu, yarın toplanması beklenen ve Serafim'in de üyesi olduğu Yunan Kilisesi'ndeki toplantıda bu konunun gündeme gelmesinin beklendiği ifade etti.

KİLİSE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE KARIŞAMAZ

Yunanistan Kilisesi ve Atina Başpiskoposluk Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu Müdürü Haris Konidaras ise daha önce yaptığı açıklamada, "Yunan Kilisesi, başka din mensuplarının hiçbir kısıtlamayla karşılaşmadan kendi ibadetlerini yapma ve vicdani yükümlülüklerini ifa etme hakları olduğuna inanıyor ve bunu istiyor." diyerek Yunanistan Anayasası'nın 13. maddesinde ifade edilen 'Dinî inanç özgürlüğü dokunulmazdır. İbadetler de kanunun himayesi altında ve serbestçe icra edilir.' maddesini işaret etmişti. Konidaras, "Yunanistan Kilisesi'nin cami inşa edilmesine ne itirazı var ne de itiraz etmeye hakkı... Bu konu, devletin meselesi." ifadelerini kullanmıştı.

Yunan hükümeti, 2006 yılında kabul edilen yasa gereği Atina'da cami yapılacağını duyurmuştu. Bu bağlamda 17 dönümlük arazi cami için tahsis edilmişti. Bu ay içerisinde yayınlanması beklenen bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle cami inşaatı ile ilgili süreçte ikinci aşamaya geçilmesi bekleniyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :