Atina'ya Grev Bilançosu

Atina'ya Grev Bilançosu

Yunanistan'ın başkenti Atina'da hükümetin dün meclisten geçirdiği tasarruf programını protesto gösterilerinden sonra savaş alanına dönen meydanların tamiratı başladı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da hükümetin dün meclisten geçirdiği tasarruf programını protesto gösterilerinden sonra parlamentonun da bulunduğu Sintagma, adeta bombalanmış bir meydanı andırıyor. Sabah erken saatlerden itibaren belediye, her şeyin yerle bir edildiği meydanı onlarca ağır makine eşliğinde eski haline getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Dükkanları yağmalanan mağaza sahipleri ise tamirat çalışmalarına başladı.

Yunan hükümetinin Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF)'nin istediği 28,4 milyar Euro'luk tasarruf paketi ile 50 milyar Euro'luk Orta Vadeli Program'ı meclisten geçirirken, yüzü maskeli gruplar, göstericiler ve polis arasında çıkan çatışmalar, Atina'nın kalbi Sintagma'yı savaş alanına döndürdü. Maddi hasar çok büyük. Polis, orantısız güç kullanarak belli bir plana göre hareket etmeden yaptığı müdahaleler nedeniyle meydanı adeta bombalarken, önüne gelene fırlattığı göz yaşartıcı bomba ve kimyasal gazın etkisi bugün bile nefes almayı zorlaştırıyor.

Belediye çalışanları ile mağaza sahipleri maske ile meydan, sokak, kaldırım ve dükkanları temizlemeye çalışıyor. Görevliler, çıkarılan yangınlardan dolayı kaldırım ve meydanı yıkayarak izleri temizlemeye çalışıyor. Meydandaki kaldırım, sokak ve dükkanlarda büyük zarar meydana gelirken, ara sokaklarda da durum farklı değil.

Dükkan sahipleri, krizle cirolarında yaşanan büyük düşüşten sonra şimdi de mağazalarının yağmalanması sebebiyle ağır bir darbe daha yemiş oldu. Onlarca dükkan, dünkü olaylar sırasında yağmalanmış. Hem vitrinleri indirilmiş hem de raflar boşaltılmış. Posta şubesi ile 2 banka ise ateşe verilmiş. Yaşanan büyük hasardan tek kârlı çıkan ise cam ve çerçeve işi yapanlar oldu. Mağaza sahipleri vitrinlerini biran önce yenilemek için çalışıyor. Meydandaki lüks otellerde de büyük hasar meydana gelmiş. Ağaçlar bile yerinden sökülmüş.

Dün yaşanan çatışmaların Atina turizmine büyük darbe vurması bekleniyor. Bugün meydana yolu düşen turistlerin şaşkın gözlerle etrafı seyrettikleri ve etkisi devam eden gazdan etkilenmemek için ağızlarını kapattıkları görüldü. Başketteki olaylar, Atina'da devam eden Özel Olimpiyatlar'a katılan kafileleri de olumsuz etkiledi.

Sintagma Meydanı'nda polisin kullandığı göz yaşartıcı bomba ve gazın ambalajları ise ipe dizilerek sergileniyor. Temizlik sırasında bulunan bıçaklar da dikkat çekiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.