Pilotlar ‘uçmaması gereken’ uçağı uçurdu

Pilotlar ‘uçmaması gereken’ uçağı uçurdu

Bilirkişi raporunda düşen uçağın pilotları asli kusurlu bulundu ve “Pilotları yanlış durum muhakemesi yaparak olması gereken rotanın dışında alçalış yapmalarının kazaya neden olduğu” belirtildi

ATLASJET’İN World Focus’tan kiraladığı yolcu uçağı, 30 Kasım 2007’de İstanbul-Isparta seferini yapan Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe mevkiinde düştü. Kazada 7’si mürettebat 57 kişi öldü. Isparta’daki Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın geçen mayıs ayında görülen 11’inci duruşmasında tayin edilen bilirkişi heyeti tarafından kazayla ilgili hazırlanan rapor tamamlandı.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Karakehya, pilot öğretmenler Mehmet Özler ve Serdar Dalkılıç, bağımsız şirket konumundaki ’Turkish Teknik’ten elektronik yüksek mühendisi Ahmet Ufuk Güneş, uçak mühendisi Umut Berkay, öğretim görevlisi Ertan Çınar ve hukukçu Cem Artekin tarafından imza altına alınan raporda uçağın ölen pilotları Serhat Özdemir ile Tahir Aksoy asli kusurlu bulundu. Bilirkişi heyeti, pilotların yanlış durum muhakemesi yaparak olması gereken rotanın dışında başka bir rotada alçalış yapmaları nedeniyle kazanın meydana geldiği görüşünde birleşti.

Eğitimde ciddiyet eksikliği

Raporun ’Pilotların Eğitimleri Yönüyle Saptanan Hususlar’ bölümünde ise pilotların eğitimleri bakımından ciddiyet eksikliği olduğu, eğitim fişlerinin usulüne göre doldurulmadığı, fişlerde pilot imzalarının olmadığı tespit edildi.

Uçak kazası davasında sık gündeme gelen yere yaklaşım cihazının arızalı olduğuyla ilgili de rapora not düşen bilirkişi, bu cihazın, uçak araziye fazla yaklaştığında yapması gereken sesli uyarıyı arızalı olduğu için yapmadığını tespit etti. Bilirkişi tüm bu cihazların gayrifaal olmasıyla ilgili pilotların uçağı uçurmaması gerektiğini, uçmaması gereken bir uçağın uçurulduğunu ifade etti.

17 sanık yargılanıyor

Uçak kazası davasında Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, kaza tarihinde Genel Müdür Yardımcısı olan Oktay Erdağı, World Focus Hava Yolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, firma çalışanları Yavuz Yaşar, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz ve Reşat Atalay ile Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, firma yöneticileri Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin ve Zeynel Gündoğ ve kazanın olduğu tarihte havalimanında hava trafik kontrolörü olarak görev yapan Hilmi Tülemen sanık olarak ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme’ suçundan 2-15 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.