Atmosfere SALINAN Gaz Miktarı ARTTI

Atmosfere SALINAN Gaz Miktarı ARTTI

“TÜRKİYE’NİN, DOĞALGAZA GEÇMESİYLE ATMOSFERE SALDIĞI GAZ MİKTARI ARTTI”

Bayburt Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerine yönelik “Yapılarda Enerji Kimliği Kavramı ile Isı ve Su Yalıtımı” konulu bir seminer verildi.


İZODER (Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Eğitim ve Teknik İşler Uzmanı İnşaat Mühendisi Güneş Kocaoğlan Yüzügür tarafından Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda verilen seminer, üç oturum halinde gerçekleşti. Seminerde genel olarak; “Enerji Kavramı ve Yapılarda Enerji Kimliği”, “Yapılarda Isı Yalıtımı ve Uygulamaları” ve “Yapılarda Su Yalıtımı ve Uygulamaları” başlıkları altında; ‘enerji verimliliği ve güvenliği’, ‘yangın güvenliği’, ‘çağdaş yapı konsepti ve yalıtım’, ‘yeni bina üretim sürecinde göz ardı edilmemesi gereken yalıtımlar: ‘ısı, su ve ses yalıtımı’, ‘ısı yalıtım malzemeleri; uygulama detayları ve yürürlükteki mevzuatlar’, ‘malzeme ve detay seçimi ile ilgili temel bilgiler’, ‘ısı transferi nedir?’, ‘yapı elemanlarında iletim ve taşınım’ hakkında bilgi verildi. 

Atmosfere salınan gaz miktarı açısından doğalgazın, bilinenin aksine, sağlıklı bir yakıt olmadığını savunan Uzm. İnş. Müh. Yüzügür, “Atmosfere saldıkları gaz miktarı sebebiyle ABD, Çin, Hindistan ve Pakistan, dünyayı en çok kirleten ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Bu ülkeler, KYOTO Protokolü’nü imzalamamışlardır. Protokole ilk taraf olan ise Avrupa Birliği’dir. AB ülkelerinin, sera gazı miktarını % 90’ın altına düşürmeleri gerekiyor; aksi takdirde çok ciddi müeyyidelerle karşı karşıya kalırlar. Türkiye ise 1980’li ve 90’lı yıllardan sonra (doğalgaza geçerek) yakıt sistemini değiştirdiği için atmosfere saldığımız gaz miktarı arttı. Bu açıdan doğalgaz, atmosfer için sağlıklı bir yakıt değildir. Bu nedenle, deyim yerindeyse; ne kadar az yakarsanız, o kadar az kirletirsiniz” dedi.   

“En mükemmel tasarımı yapsanız dahi, yoğuşmadan (rutubet) ve depremden korumadığınız sürece yaptığınız tasarımın hiçbir önemi yoktur” diyerek, ısı ve su yalıtımı ile yapı dayanıklılığının hayati derecedeki önemine dikkat çeken Yüzügür, meslektaşı olan inşaat mühendisi adaylarına şu tavsiyelerde bulundu: “Sizin, geleceğin inşaat mühendisleri olarak, taşıdığınız sorumluluk çok büyük. Betonarmeyi yoğuşmadan koruyacaksınız. Isı, su ve ses yalıtımını iyi (yüksek kalitede) yapacaksınız. İstediğiniz kadar güzel, farklı yapılar / binalar tasarlayın; o yapıyı / binayı yoğuşmadan, depremden, yangından korunacak şekilde yapmadığınız sürece yaptığınız tasarımın hiçbir önemi yok. Taşıdığınız sorumluluk bu açıdan büyük ve bunun farkında olmalısınız.”   

İnşaat Mühendisliği Bölümü akademik personeli ile öğrencilerinin katıldığı seminer, İnşaat Mühendisi Yüzügür’ün güncel örneklerle dolu, ilgi çekici ve zaman zaman nüktedan anlatımıyla mühendis adaylarından oldukça ilgi gördü.  

Soru - cevap şeklinde devam eden seminerin sonunda Yüzügür’e, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Serencam tarafından üniversite ve bölüm adına teşekkür belgesi sunuldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.