Avatar gibi 3 boyutlu filmlere dikkat edin!

Avatar gibi 3 boyutlu filmlere dikkat edin!

1 milyar dolardan fazla gişe yapan Cameron filmi Avatar, üç boyutlu filmlere talebi artırırdı ve hatta piyasayı yeni üç boyutlu televizyonlara yöneltti. Ancak uzmanlar uyardı!

Uzmanlar rekor kıran Avatar gibi üç boyutlu filmlerin bazı izleyicilerde başağrılarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ancak uzmanlar görüntüleri uzun süreli üç boyutlu olarak izlemenin başağrısına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Chicago'daki Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde göz doktoru olan profesör Michael Roserberg, "Etrafta önemsiz göz sorunlarına sahip olan çok sayıda insan var. Sözgelimi ufak çapta kas dengesizliği gibi. Normal koşullar altında beyin bununla doğal yollarla başa çıkabilir. Yeni üç boyutlu filmler izleyicilere tamamen yeni bir algısal deneyim sunuyor. Bu yeni algısal deneyim daha fazla zihinsel çaba gerektiriyor ki bu da başağrılarını kolaylaştırıyor" diyor.

New York'taki Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi'nde göz ve nöroloji profesörü olan Dr Deborah Friedman da yeni üç boyutlu filmlerin beynin şimdi ihtiyaç duyduğundan daha fazla çaba göstermesini gerektirdiğini ve bu farklılığın bazı insanlarda başağrısına yol açacağını belirtiyor.

Uzmanlar, üç boyutlu filmin izlenmesinden sonra başağrısının ne kadar yaygın olduğunu ortaya koyan bir araştırmanın henüz yapılmadığını da ekliyor.

Gazeteport

Etiketler :