'Rahibe afişi'nin talimatçısı belli oldu

'Rahibe afişi'nin talimatçısı belli oldu

Avcılar Belediyesi'nin 12 Eylül referandumu öncesi astığı ve Müslüman kadınları 'rahibe'ye benzeten afişi asma talimatını kimin verdiği belli oldu.

Avcılar Belediyesi'nin 12 Eylül referandumu öncesi astığı ve Müslüman kadınları 'rahibe'ye benzeten afisle ilgili açılan davanın görülmesine başlandı. Duruşmada söz alan sanıklar, afişi Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci'nin talimatıyla hazırladıklarını söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve CHP Avcılar İlçe Başkanı Bayram Acar da davada müşteki olarak yer alıyor.

12 Eylül referandumu öncesi CHP'li Avcılar Belediyesi tarafından hazırlandığı ortaya çıkan' 'Müslüman kadınların rahibe gibi örtünmesi için / Evet…" yazılı afişle ilgili davanın ilk duruşması Küçükçekmece 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz sanıklardan Mustafa Değirmenci ve Müjdat Göç katılmadı. Aralarında belediye çalışanları ve afişi basan reklam firması çalışanlarının da bulunduğu 6 kişi duruşmada hazır bulundu.

Duruşma hakimi Pembe Kocaoğlu, ilk celseyi açtıktan sonra iddianamenin kabul kararını okundu. Duruşmaya katılan sanıklar ve müşteki Adem Çevik'in kimlik tespitleri yapıldı. Daha sonra sanıkların tek tek görüşleri soruldu. Belediye ve afişi basıp panolara asan reklam firmasının çalışanları, söz konusu afişin Mustafa Değirmenci'nin talimatı ile hazırlandığını söyledi. Avcılar Belediyesi fotoğrafçısı Barış Keleş, "Konuyla ilgili afişi Belediye Başkanımızdan aldığım talimat doğrultusunda fotoğraf donelerini hazırladım. Afiş içeriğinin tamamının Can Ataklı'nın yazısından alıntı olduğunu biliyorum. Ancak bu yazıyla ilgili benim herhangi bir tasarrufum söz konusu değildir. Sadece fotoğraf kısmıyla ilgilendim." diye konuştu.

Afişi basan Alp Reklam firmasının sahibi Alparslan Karadağ ise, "Hiçbir partiye bağlı değiliz. Biz tüm siyasi partilerden sipariş usulü çalışırız. Afişle ilgili Avcılar Belediye Başkanı, Özel Kalem Müdürü ve isimlerini hatırlayamadığım 2 belediye encümeni tarafından istekte bulunuldu. Biz de bu sipariş üzerine afişi bastık ve Avcılar'da belirlenen noktalara aktık." ifadelerini kullandı.

Belediye Meclis Üyesi Ali Oral ise konuyla ilgili hiçbir ilgisinin bulunmadığını savundu.

Duruşmada söz alan müşteki Adem Çevik ise, "Ben herhangi bir parti üyesi değilim, insan hakları savunucusuyum. Bu afişten dolayı halk aşağılanmıştır, hakarete uğramıştır. Sanıkların hepsi talimat doğrultusunda iş yapmıştır. Hem Müslüman, hem de Hristiyan halka hakaret edilmiştir. Sorumlulardan şikayetçiyim. Ayrıca asıl talimatı CHP Genel Başkanı ile Berhan Şimşek ve Avcılar Belediye Başkanı vermiştir." şeklinde konuştu.

DAVADA, CHP MİLLETVEKİLİ VE CHP'Lİ İLÇE BAŞKANI DA MÜŞTEKİ

Öte yandan, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve CHP Avcılar İlçe Başkanı Bayram Acar da davada müşteki olarak yer alıyor.

Duruşma hakimi, müşteki Bayram Acar'ın bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine, Mahmut Tanal'ın ise duruşma günü hazır edilmesi için emniyet müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma 19 Nisan 2012 tarihine ertelendi.

Duruşma sonrası Cihan Haber Ajansı’na açıklama yapan Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, “Referandum öncesi ‘rahibe gibi giyinmeye evet’ yazılı afişlerle hem Hristiyan vatandaşlarımızı hem de Müslüman vatandaşlarımızı alenen aşağılanmıştır. Ben de Müslüman olmam gerekçesiyle bana da hakaret edildiğini düşünerek suç duyurusunda bulundum ve bu davaya dönüştü.” diye konuştu.

Sanıkların afişi bastıklarını ve parasını da belediye meclis üyesinden aldıklarını itiraf ettiğini dile getiren Çevik, “Avcılar Belediyesi’nin girişimleri ile bastırılan bu afişlere Kemal Kılıçdaroğlu ve Berhan Şimşek önce bunu hükümetin yaptırdığını öne sürerek iftira attı. Az önceki duruşmada ise sanıklar, ‘biz astık, biz bastık, biz yaptık’ dediler. Can Ataklı’dan alıntı yaptıklarını söylediler. Burada 'halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek' var. Alenen Müslüman ve Hristiyanları aşağılamak var. Rencide etmek var.” ifadelerini kullandı.

Müşteki Adem Çevik, duruşma hakimi Pembe Kocaoğlu’nun da taraflı davrandığını ve sanıkların önünü açacak şeyler söylediğini öne sürdü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.