Avrasyalı Müslümanlar harekete geçiyor

Avrasyalı Müslümanlar harekete geçiyor

Ramazan ayı tüm İslam dünyasında aynı tarihte başlayacak ve dini bayramlar aynı günde kutlanacak. Ayrıca Türkiye'de de Uluslararası İlahiyat Fakültesi kuruluyor.

42 ülkeden dini temsilcilerin katıldığı toplantıda sonuç bildirgesi Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu tarafından okundu.

Avrasya coğrafyasında yaşayan Müslümanlar, Ramazan ayının bütün İslam dünyasında aynı tarihte başlaması ve dini bayramların da aynı günlerde kutlanması için harekete geçiyor.

İstanbul'da 42 ülke ve topluluktan dini liderlerini biraraya getiren Avrasya İslam Şurası sona erdi.

Şura'nın sonuç bildirgesi Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu tarafından okundu.

Kim adına ve ne sıfatla olursa olsun terör ve şiddeti kınadıklarını ifade eden Bardakoğlu; "İslamofobiyayı ve her hangi bir dinin veya milletin genel bir suç ve itham konusu yapılmasını da aynı derecede insanlığın barış dolu geleceği önünde büyük engellerden biri olarak görüyoruz" dedi.

Uluslararası İlahiyat Fakültesi kurulacak

Şura'nın sonuç bildirgesine göre, 'Avrasya İslam Araştırmaları Enstitüsü' ile Türkiye'de 'Uluslararası İlahiyat Fakültesi" kurulması yönünde görüş birliğine varıldı.

Ayrıca, dini bayram ve günlerin önce Şura üyesi ülkeler arasında, ardında da tüm İslam dünyasında aynı tarihlerde kutlanmasının artık zorunlu bir ihtiyaç haline geldiği vurgulandı.

Bardakoğlu, "Aynı gün sevinelim, aynı gün birbirimize bayram tebriği gönderelim. Aynı gün Arafat'a çıkıp elimizi Rabbimiz'e açıp dua edelim." diye konuştu.

Sonuca ulaşıldı mı?

Bardakoğlu, "Dini bilgide bir boşluk olduğu vakit onu başkaları, farklı amaçlar için kullanabilir ve farklı telkinler toplumlara gelebilir. Nitekim Avrasya coğrafyasının dini liderleri kendi ülkelerinde bu tür sıkıntıların başladığını ifade ettiler. Demek ki bizim dini bilgi konusunu ele almamız zamanlama açısından son derece önemliydi." dedi.

Batı Trakya Gümülcine Müftüsü, "Geleceğe gerçekten bütün samimiyetimle söylüyorum ümitle bakıyorum. Ve Avrasya coğrafyasında kültür birliğini herkes arzu ediyor, tüm katılımcılar arzu ediyor." diye söyledi.

Avrasya İslam Şurası, 2011'de yine İstanbul'da yapılacak.

Etiketler :