Avrupa Bize Tamamen Açıldı mı?

Avrupa Bize Tamamen Açıldı mı?

Avrupa Adalet Divanı, Türklere Avrupa yolunu açacak bir karara imza attı:

Avrupa Adalet Divanı, iş için Avrupa'ya gidecek Türklerden vize istenemeyeceğine hükmetti. Mahkeme, TIR şoförü Mehmet Soysal'ın 2007 yılında Berlin Eyalet Mahkemesi'ne başvurarak vize uygulamasının iptalini istemesiyle ilgili Alman yargısına gönderdiği kararda, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan “23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokolün 41'inci maddesi, yürürlüğe girdiği tarihte vize yükümlülüğü olmadığı için, Türkiye'de kurulu şirketlerde çalışan Türk vatandaşlarına hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceği şeklinde yorumlanmalıdır” görüşünü benimsedi. Bu kararla Türk işadamları ve serbest meslek sahibi olan kişilere Avrupa Birliği'ne girişte vize sorulması zorlaştı.
ABHaber sitesinin haberine göre Avrupalı hukukçular AB'nin bu yönde yeni bir karar almasının önemli olduğuna dikkati çekiyorlar. Ancak bu konuda Türk vatandaşları tarafından AB üyesi mahkemelere çok sayıda dava açılırsa o zaman AB bu konuda bir adım atmak zorunda kalabilir.


AB KOMİSYONU İNCELİYOR

AB Komisyonu, Avrupa Adalet Divanı'nın kararını incelediğini bildirdi. AB Komisyonu sözcüsü, detaylı inceleme gerektiren kararla ilgili şu aşamada değerlendirme yapamayacağını söyledi. 27 AB üyesini bağlayan Avrupa Adalet Divanı'nın görüşü, hukuki açıdan “salt bir yorumdan daha çok karar ve emir” niteliği taşıyor. Tarafların karara itiraz hakkı bulunuyor. Ancak AB hukuku uzmanları, söz konusu kararın hukukun temel prensiplerine dayandırılması ve net ifadelerle kaleme alınması nedeniyle bu ihtimali düşük görüyor.


YENİ ANLAŞMA GEREKİR

Hukukçular, Türkiye'ye çok önemli kazanımlar getiren kararın hiçbir şekilde tüm Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa yolunun açıldığı şeklinde algılanmaması gereği üzerinde duruyor. AB uzmanı Can Baydarol kararın çok önemli olduğunu ancak bu kararla isteyen herkesin vizesiz Avrupa'ya gideceğinin anlaşılmaması gerektiğini söylüyor. Baydarol, bunun sağlanabilmesi için Avrupa Komisyonu ile Türkiye'deki idari birimlerin bir araya bu yönde yeni bir anlaşma yapmaları gerektiğini belirtiyor.


MUAFİYET İSTENEBİLİR

Uzmanlar, kararın Türk iş adamlarına ya da şirket çalışanlarına, iş amacıyla AB'ye yapacakları seyahatlerde vizeden muafiyet getirdiğini fakat AB üyesi ülkelerin “vize başvurusu” yerine muhtemelen “vizeden muafiyet başvurusu” uygulamasına geçebileceğine dikkati çekiyor.


Pasaportunuz varsa uçağa atlayıp gidin


Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü: “ “Bu karar sadece dava açan kişileri değil herkesi kapsamaktadır. Ancak Avrupa bunu böyle yorumlamayacaktır. Farklı yorumlara karşı da dava açılacaktır. Türkiye'de hizmet sunan kesim olan 48 milyonun önü açılmıştır. Yani işverenlerimiz, öğretim üyelerimiz, gazeteciler, hizmet sektöründe çalışan berberden dansöze herkes bu gruba giriyor. Geçerli bir pasaportunuz ve paranız varsa yarın uçağa binin ve istediğiniz AB üyesi ülkeye gidin.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi: “Gerek fuarlarda gerekse de pazarlama faaliyetleri için yaptığımız ziyaretlerde karşımıza çıkan büyük bir engelin ortadan kalkmasının yolu açıldı. Bu kararın uygulanmasıyla bu ziyaretlerde de iş adamlarımız ve ihracatçıların önü açıldı. Kararı memnuniyetle karşılıyoruz.”

Sektörel Dernekler Federasyonu Başkanı Çetin Nuhoğlu: “Küresel krizin tüm dünyada ticareti olumsuz etkilediği bir ortamda alınan bu karar, iki taraf arasındaki ticarete de olumlu yansıyacaktır. Bu karar neticesinde AB-Türkiye ilişkileri yeni bir ivme kazanacak.”

Etiketler :