Avrupa Neden Kobani İle Yatıp Kalkıyor?

Avrupa Neden Kobani İle Yatıp Kalkıyor?

1 Kasım Kobani Günü'nde Avrupa'nın birçok kentinde yapılan Kobani gösterileri bu ilginin hiç olmazsa bir nedenini açıklıyor...


1 Kasım Dünya Kobani Günü nedeniyle sadece Türkiye ’de değil Avrupa ’nın birçok kentinde de geniş katılımlı barışçıl eylemler düzenlendi. Yapılan eylemler, Kobani’de bundan sonra yaşanacakların söz konusu ülkeleri etkileyeceğine ve ülkelerin gündeminde kalmaya devam edeceğine işaret ediyor. Avrupa coğrafyasının büyük bölümü Kobani’de yaşananların bir süre sonra kendi ülkelerinin ‘iç sorunu’ hale gelmesinden endişe ediyor. 

Avrupa’nın belli başlı ülkelerinde durum şöyle: 

Almanya: Kobani’de yaşananların takip edildiği başlıca ülkelerden bir tanesi şüphesiz Almanya. 900 bini aşkın Kürt’le Avrupa’daki en fazla Kürt nüfusa sahip olan Almanya’da Kobani’de yaşananlara dikkat çekmek ve uluslararası destek amacıyla birçok eylem düzenlendi. Batı’nın Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı daha aktif bir rol alması için başkent Berlin’de Brandenburg Kapısı’nın önünde, Düsseldorf’ta ve Hamburg’da geniş katılımlı protestolar düzenlendi. Protestolar esnasında karşıt gruplar ve eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Alman Der Spiegel dergisi ise Almanya hükümetinin Kobani’de yaşananları endişeyle izlediğini belirterek Kobani’nin IŞİD’in eline geçmesi durumunda ülkede gerginliğin artacağını vurguladı. 

Fransa: Kürt nüfusunun Avrupa’da en fazla olduğu ikinci ülke olan Fransa’da da Kobani’ye destek eylemleri düzenlendi. Yoğun olarak başkent Paris’te olmak üzere, 150 bini aşkın Kürt’ün yaşadığı ülkede, Paris, Nice ve Marsilya’da eylemler gerçekleştirildi. Nice’te Suriye’deki Kürtlere destek mesajları verildi. Eyleme katılanların birçoğu Fransa’nın “IŞİD’e karşı Irak’ta üstlendiği aktif rolü neden Suriye’de üstlenmediği” sorusunu sorarken, Fransız Parlamentosu önünde de protestolar düzenlendi. 

Belçika: Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Avrupa’da en çok ses getiren Kobani eylemlerinden biri yapıldı. Ülkede uzun süre gündem olan protestoda, Avrupa Parlamentosu işgal edildi. 7 Ekim’de meydana gelen olayda, polisi aşarak binaya giren 50 kişi, Batı’nın Kobani’ye daha fazla destek vermesini istedi. Avrupa Birliği’ni de sert sözlerle kınayan grup, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’la görüşme talep etti. Eylemcilerin talebini kabul eden Schulz, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Parlamento’yu işgal edenlerin “protesto yönteminin yanlış olduğunu” belirtmenin ardından, eylemcilerin Kobani konusunda endişelerini paylaştığını dile getirdi. Schulz, Kürtlerin taleplerini NATO ve AB liderleriyle görüşeceği sözünü de verdi. 

İngiltere: Kobani’ye destek için, özellikle ülkenin başkenti Londra’nın birçok yerinde eylemler düzenlendi. Eylemciler Londra’nın en işlek metro istasyonlarından olan Oxford Circus’ı işgal etti ve İngiltere’nin “Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı verdiği mücadelenin yetersiz olduğunu” dile getirdi. “IŞİD’e karşı birleşin” çağrısı yapan eylemciler, bir başka protestoyu ise ABD ’nin Londra Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdi. “IŞİD’e destek vermeyi durdurun” ve “Kürtlerin soykırıma uğramasını engelleyin” sloganlarının duyulduğu eylemden bir gün sonra ise yüzlerce kişi Londra sokaklarına çıktı. Parlamento Meydanı’nda eylemciler ve polis arasında çatışmalar yaşandı. Downing Street’teki Başbakanlık binası önünde ise açlık grevi yapıldı. 

Hollanda: Hollanda’nın Lahey kentinde, Parlamento Binası önünde eylem düzenleyenlerden yaklaşık 100 kişi binaya girmeye çalıştı. Güvenliğin engeliyle karşılaşan eylemciler, çatışmayı engellemek amacıyla ilerlemeye çalışmadı ve oturma eylemine başladı. Birkaç saat süren ve barışçıl bir şekilde sona eren bina işgalinde, eylemcilerden bir grubun Temsilciler Meclisi Başkanı Anouchka van Miltenburg’la Kobani’deki durum hakkında görüştüğü bildirildi. 

Avusturya: Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir protestoda, eylemciler Parlamento Binası’na yürüdü. Başkentteki Birleşmiş Milletler binasının önünde oturma eylemi düzenleyen protestocuların, “Eğer Kobani düşerse, Kürdistan’ın tamamı düşer” yazılı dövizler taşıdığı görüldü. Graz’da da Kobani’ye dikkat çekmek amacıyla eylemler düzenlendi. 

İtalya: İtalya’nın başkenti Roma’da Kobani’ye destek eylemleri düzenlendi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.