AP'den İsrail'e sert tepki

AP'den İsrail'e sert tepki

Avrupa Parlamentosu üyesi Anderson, "İsrail'in yaptıklarının hesabını vermesi gerektiğini" söyledi.

Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Birleşik Sol Grup üyesi İrlandalı parlamenter Martina Anderson, "İsrail, yaptıklarının hesabını vermeli, insan hakları ihlallerinin cezasız bırakılmasına son verilmeli" dedi.

GAZZE'DE YAŞANAN TEKRARLANMAMALI

Birleşik Sol Grup üyesi 13 parlamenterin İsrail ve Filistin'de gerçekleştirdiği temaslar hakkında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Anderson, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Gazze'ye girmelerine izin vermemesinden yakınarak, "Gazze'de yaşanan çılgınlık tekrarlanmamalı ve unutulmamalı" ifadesini kullandı.

İSRAİL İLE ANLAŞMALAR ASKIYA ALINMALI

İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze'de 2 bin 200 kişinin öldüğünü, bunlardan 50 kişinin Hamas militanlarından, geri kalanın büyük çoğunluğunun ise çocuk ve kadınlardan oluştuğunu belirten Anderson, "İnsan haklarının ihlali durumunda Avrupa Birliği (AB) ile İsrail arasındaki Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınması gerekiyor. AB, küçük çocukların katlini insan hakları ihlali olarak görmüyor mu? Yasa dışı yerleşim birimlerini uluslararası hukukun ihlali olarak kınıyor ama Ortaklık Anlaşması yerinde duruyor" diye konuştu.

Filistinlilerin egemen, özgür, onurlu ve saygı görerek yaşama hakkına sahip olduğunu söyleyen Anderson, "Sorumluluk üstlenmeliyiz aksi takdirde suç ortağı oluruz ve şu aşamada olan tam da bu" ifadelerini kullandı.

İSRAİL ÜRÜNLERİNE KARŞI AMBARGO UYGULANMALI

Portekizli parlamenter Marisa Matias da Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınmasının yeterli olmadığını kaydederek, "Tam silah ambargosu uygulanmalı. İşgal altındaki topraklarda üretilen İsrail ürünlerine karşı ambargo devreye sokulmalı" dedi.

"Filistin'de barış süreci değil uluslararası hukuka aykırı süren hızlandırılmış bir kolonizasyon sürecinin söz konusu olduğunu" belirten Fransız parlamenter Yunus Omarjee de "Nelerin yaşandığını biliyoruz ama gözlerimizi kapatıyoruz" dedi. AB'nin beklentileri karşılayamadığını vurgulayan Omarjee, İsrail'in uygulamalarını ırkçılık olarak niteledi.

AB ÜLKELERİ NEDEN İSRAİL'E SİLAH SATIYOR?

Rum parlamenter Takis Hadjigeorgiou da Hamas'ın işgalin bir sonucu olduğunu belirterek, "Dolayısıyla işgale karşı çalışma konusuna odaklanmalıyız. İsrail ürünlerine boykot konusunda sesimizi yükseltmeliyiz. AB ülkelerinin İsrail'e hala neden silah sattığını, AB Konseyi ve üye ülkelerin gündemine getirmeliyiz" dedi.

İspanyol parlamenter Pablo İglesias ise İsrail ile Filistin arasında güç karşılaştırması bağlamında denklik oluşturmanın mümkün olmadığını ifade ederek, "Bu tür karşılaştırmalar yapamayız ya da eşit uzaklık oluşturamayız" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.