UNESCO'dan Avustralya'ya Büyük Set Resifi çağrısı

UNESCO'dan Avustralya'ya Büyük Set Resifi çağrısı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Avustralya'ya Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Büyük Set Resifi’nin korunması için daha fazla çaba sarf etmesi çağrısında bulundu.

MELBOURNE (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Avustralya'ya Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Büyük Set Resifi’nin korunması için daha fazla çaba sarf etmesi çağrısında bulundu.

UNESCO Dünya Mirası Komitesi, yayımladığı raporda, bölgedeki su kalitesinin, Büyük Set Resifi 2050 Planı'nda (Reef 2050) belirlenen kurtarma hedefine ulaşamayacağını gösterdiğini açıkladı.

Avustralya hükümeti tarafından hazırlanan 2050 Planı'nın resif üzerindeki baskıyı azalttığına işaret edilen raporda, resiflerin kurtarılması hedefine ulaşmak için su kalitesinin artırılmasına yönelik çabaların yavaş ilerlediği, öngörülen zamanda hedefe ulaşılmayacağına dikkat çekildi .

Çalışmaların hızlandırılması gerektiği kaydedilen raporda, resifle ilgili mevzuatın ve arazi temizleme reformlarının yapılmasının önemine işaret edildi.

Bu arada Avustralya Çevre ve Enerji Bakanı Josh Frydenberg, Reef 2050 Planı’nın resiflerin kurtarılmasında olumlu gelişme göstermesini memnuniyetle karşıladıkları söyledi.

Frydenberg, "Hükümet olarak raporda yer alan su kalitesinin yükseltilmesine yönelik isteklerin farkındayız. Su kalitesini yükseltmek için Queensland hükümeti ve uzman heyetlerle çalışacağız." dedi.

Avustralya hükümeti, Büyük Set Resifi’ni kurtarmak için 2015'te "Reef 2050 Planı" adlı çalışmayı onaylamış, plan çerçevesinde Queensland eyaleti hükümetine 2 milyar dolardan fazla bütçe ayırdığını duyurmuştu.

Queensland’daki James Cook Üniversitesi araştırmacıları, geçen yıl hazırladıkları raporda, Büyük Set Resifi'ndeki mercanların önlem alınmadığı takdirde gelecek 5 yılda kurtarılamaz hale geleceğine dikkati çekmişti. Rapor, resifte yer alan mercanların suların ısınması ve çevre koşullarının değişmesi nedeniyle orijinal renklerini yüzde 93 kaybederek ağardığını ortaya koymuştu. Araştırmacılar, mercanların kurtarılabilmesi için 10 milyar dolara ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı.

Avustralya turizm sektörünün en değerli varlıklarından biri sayılan ve yılda yaklaşık 5 milyar dolar gelir getiren Büyük Set Resifi, 70 bin kişiye iş imkanı sağlıyor. Büyük Set Resifi, mercan adaları zincirinden meydana geliyor. Uzaydan görülebilen tek canlı olarak bilinen Büyük Set Resifi, yaklaşık 2 bin endemik balık türünü barındırıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.