Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın eylemi

Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın eylemi

1934 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ibadete kapatılan Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için Anadolu Gençlik Derneği, "zincirler kırılsın Ayasofya açılsın" sloganını yeniden yüksek sesle dillendirmeye başladı.

AGD'li yöneticiler, İstanbul'un fethedildiği Mayıs ayı içerisinde Ayasofya'nın ibadete açılmasını gündeme getirdi. AGD Genel Başkanı Salih Turhan, "Sümela Manastırı'nda 88 yıl sonra ilk kez ayin yapılmasına müsaade eden hükümetimiz 78 yıldır Kur'an'a hasret bulunan Ayasofya'yı ibadete açmalıdır" dedi.
 
26 MAYIS'TA ZİNCİRLER KIRILACAK
 
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen İstanbul'un fethi şöleni bu sene 26 Mayıs'ta İnönü Stadyumu'nda gerçekleştirilecek. Türkiye'nin dört bir yanından davetlilerin olacağı fetih şölenine yurtdışından da çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin katılması bekleniyor. İstanbul'un fethi kutlamaları kapsamında Ayasofya'da 78 yıl aradan sonra namaz kılacaklarını ifade eden Turhan, "26 Mayıs'ta saat 14.30'da öğle namazını kılmak üzere Ayasofya önünde toplanacağız. Bu eylem ve ibadetimize yaklaşık 30 bin kişinin katılımını bekliyoruz" dedi.
 
İSTANBUL'DA İLK CUMA AYASOFYA'DA KILINMIŞTI
 
İstanbul'un fethinden sonra ilk Cuma namazının Ayasofya'da kılındığını söyleyen Turhan," İstanbul'un fethinin 559. Yıldönümü münasebetiyle yıllardır vicdanımızı rahatsız eden bir durumdan bahsetmek istiyoruz. Ayasofya'nın camiye tahvil edilişinin üzerinden 559 sene geçti. Sultan Fatih, İstanbul'u fethinde büyü bir kalabalıkla Ayasofya'ya gelip burada ilk Cuma namazını kılmış ve Ayasofya resmen camii olmuştu. Ayasofya'da kılınan bu ilk Cuma namazında hutbeyi Fatih okumuş, namazı da hocası Akşemseddin hazretleri kıldırmıştı. Bilindiği gibi 1934 yılından bu yana Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya, ibadete kapalı bir şekilde durmaktadır. Ayasofya 78 yıldır mahzun bir halde hemen yanı başında bulunan Sultanahmet Camii'ne imrenerek bakmaktadır" diye konuştu.
 
FATİH'İN EMANETİ
 
Ayasofya'yı "Hakk'ın batılı kuşatması" olarak değerlendiren Turhan, bugünkü durumun Fatih'in ve şehitlerin kemiklerini sızlattığını söyledi. Turhan şöyle konuştu: "Fatih'in bizlere emanet olan ve Hakk'ın batıla galebesinin simgesi olan Ayasofya, ibadete açılacağı günü beklemektedir. Ayasofya ne taş, ne de binadır. Ayasofya Hakk'ın batılı kuşatmasıdır. Ayasofya, üzerinde yaşadığımız bu diyarın İslam beldesi olduğunun sembolüdür. Fethin nişanı ve Sultan Fatih'in vakfıdır. Ayasofya'nın ibadete kapatılması Fatih'in ve şehitlerimizin kemiklerini sızlatmaktır. Bu konu sadece bizim değil bütün ümmetin derdidir. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. En kısa zamanda Ayasofya üzerindeki oyunların bozulup hak ettiği değerine kavuşması ve kıyamete kadar da cami olarak kalması istediğimiz büyük bir dua ve beklentimizdir."
 
SÜMELA'DA AYİNE İZİN VERİLMİŞTİ
 
Hükümetin azınlık gayri Müslimlere tanıdığı haklara değinen Turhan, hükümete şu sözlerle yüklendi: "Sümela Manastırı'nda 88 yıl sonra ilk kez ayin yapılmasına müsaade eden, üç milyon liralık bütçe ile Van Akdamar Kilisesi'ni restore eden hükümetimiz 78 yıldır Kur'an'a hasret bulunan Ayasofya'yı ibadete açmalıdır. Bu ülkenin azınlıklarına gösterilen hoşgörü ve özgürlük ülkemizin kahir ekseriyetini oluşturan Müslümanlardan esirgenemez. Anadolu Gençlik Derneği olarak dün olduğu gibi bugün de 'zincirler kırılsın Ayasofya açılsın' demeye devam ediyoruz. Dolayısıyla İstanbul'un fethinin içinde bulunduğumuz 559. yıldönümünde Ayasofya'nın ibadete açılmasını savunuyoruz. Bu mücadelemiz ise sonuç alıncaya kadar devam edecektir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.