Aygün düzenlemeleri olumlu buldu

Aygün düzenlemeleri olumlu buldu

ATO Başkanı Sinan Aygün, kredi kartlarına getirilen 'temerrüte düşmüş borçların yeniden düzenlenmesi' uygulamasını olumlu buldu.


Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Aygün, temerrüte düşen 874 bin kredi kartı kullanıcısı için getirilen yeniden yapılandırmanın yerinde bir adım olduğunu ancak, kart faizlerinin makul bir oranla sınırlandırılmadığı sürece bir süre sonra yeniden aynı sorunla karşı karşıya kalınacağını bildirdi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, temerrüde düşen kredi kartı borçlularına getirilen yeniden yapılandırma imkanını değerlendirdi.

Uygulamayla hem 874 bin kart borçlusunun büyük bölümünün 'korkulu rüya görmekten kurtulacağını' hem de bankaların, bu koşullarda tahsil etme olasılığı bulunmayan 3,1 milyar liranın önemli bir bölümünü tahsil edebileceğini ifade eden Aygün, düzenlemenin faiz ayağının eksik kaldığını kaydetti.

Kredi kartlarının bu kadar büyük sorun olmasının kaynağında faiz oranlarının yüksekliğinin bulunduğunu belirten Aygün, şöyle dedi:

''Bankalar kredi kartının 'borçlanma değil ödeme aracı; olduğunu söyleyip duruyor. Ancak bankaların uygulamaları sonucu kredi kartı Türkiye;de bir borçlanma aracına dönüşmüş durumda. Yıllık mevduat faizinin yüzde 10;a kadar düştüğü bir ortamda bankalar kredi kartlarına yıllık yüzde 50 faiz uyguluyor. Kart faizi bu kadar yüksek kaldığı sürece her iki-üç yılda bir yeni bir yeniden yapılandırmaya gitmek zorunda kalırız. Faiz makul bir oranla sınırlandırılamadığı sürece soruna kökten çözüm getirilemez.''

Sinan Aygün, bankaların kredi kartlarından aldığı yıllık ücret ve komisyonların da tümüyle kaldırılması gerektiğini bildirdi.


Etiketler :