AYİM'in kararı uygulanabilir mi?

AYİM'in kararı uygulanabilir mi?

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi(AYİM)'nin 30 Ağustos'ta terfi ettirilmeyen üç generalin terfi ettirilmeleri yönündeki kararının uygulanabilir olmadığı ortaya çıktı.

Askeri Personel Kanunu'nun 65. maddesinde, devam eden davaları veya haklarında kovuşturma bulunan personelin terfi ve kademe ilerlemelerinin yapılmayacağı belirtiliyor. Bu üç generalin geçtiğimiz günlerde ilk duruşması yapılan Balyoz davası kapsamında yargılamaları halen devam ediyor.

Davaları devam eden askeri personelle ilgili olarak Askeri Personel Kanunu'nda şu ifade yer alıyor:

"1. Açıkta bulunanlar,

2. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ilişkilerinin kesilmesini gerektirmeyecek şekilde hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkum olmaları nedeniyle veya (c) bendinin (2) numaralı alt bendine göre açıkları kaldırılmış olup da henüz hükümleri kesinleşmemiş olanların,

3. Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların,

4. Kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme hariç, firar veya izin tecavüzünde bulunmuş olanlar ile firar veya izin tecavüzüne devam edenlerin terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz."

CİHAN

 

Etiketler :