AYM'ye CHP'den Destek

AYM'ye CHP'den Destek

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek, Anayasa Mahkemesinin verdiği karardan memnun olduklarını dile getirdi.

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek, Anayasa Mahkemesinin, 5918 Sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemelerini iptal etmesine ilişkin, ''Anayasa'ya aykırı bir durum iptal edilmiştir. Biz CHP olarak inanarak verdiğimiz bir dilekçenin kabul edilmiş olmasından memnun olduk'' dedi.

Özyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu yasanın, ''AK Parti tarafından bir gece yarısı önergesiyle hiç kimseden bilgi ve görüş alınmadan, muhalefetten saklanarak Meclisten geçirilmiş bir yasa'' olduğunu savundu.

CHP olarak yaptıkları incelemelerde, yasanın, Anayasa'nın 145. maddesine açıkça aykırı olduğunu görerek Anayasa Mahkemesine başvurduklarını anlatan Özyürek, yüksek mahkemenin oy birliği ile aldığı iptal kararının Anayasa'ya aykırılığı ortaya koyduğunu söyledi.

Özyürek, AK Parti'nin Anayasa değişikliği kapsamında askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi gündeme aldığını, bunun da iptal edilen kararın mevcut Anayasa'ya aykırı olduğunun AK Parti tarafından da kabul edildiği anlamına geldiğini ileri sürdü.

Yasanın iptal edilmesinin askerlerin yargılanamayacağı anlamına gelmediğini, sivillerin de karıştığı suçlarda zaten sivil mahkemelerde yargılamaların gerçekleştiğini ifade eden Özyürek, ''Anayasa'ya aykırı bir durum iptal edilmiştir. Biz CHP olarak inanarak verdiğimiz bir dilekçenin kabul edilmiş olmasından memnun olduk'' dedi.

Etiketler :