Azeri uzman değerlendirdi

Azeri uzman değerlendirdi

Azerbaycan'ın ünlü siyasi uzmanı Zerdüşt Alizade, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tandeminin çok etkili dış politika sergilediğini belirtti.

Azeri Day.az haber sitesine özel konuşan siyasi uzman, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Tahran ziyaretini değerlendirdi. Alizade, "Ben Erdoğan'ın Tahran ziyaretini çok olumlu buluyorum. Türkiye ve İran ortak sınır ve çıkarları bulunan iki komşu ülke. Her iki ülke de dünya politikası arenasında önemli oyuncu. Türkiye ve İran arasındaki sıcak ilişkiler çok önem ahzediyor, tüm Güney Kafkasya bölgesi için de bu olumlu faktör." dedi.

Azeri muhabirin, "Sizce neden biz daha önce Türk-İran yaklaşmasını göremedik?" sorusuna siyasi uzman şöyle yanıt verdi: "Bu soruyu Türk tarafına sormak lazım. Neden aynı öğretmenlerin ders verdiği sınıfta hem başarılı hem de puanları kötü olan öğrenciler de okuyor? En önemlisi şudur ki, bugün biz Türkiye'de Gül-Erdoğan tandeminin çok etkili ve düzgün bir dış politika sergilediğinin şahidi oluyoruz." diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN KOMŞULARIYLA İYİ İLİŞKİLER KURMASI DOĞRU BİR ADIM

Azeri uzman, Ankara'nın komşularıyla iyi ilişkiler kurmasına ilişkin politikasını çok doğru bulduğunun önemle altını çizdi. Alizade, "Bazı uzmanlara göre,Ankara, Washington'un baskısı altında kalarak dış politika yapıyor. Buna katılmıyorum. Evet, Türkiye'nin ABD ile sıcak ve müttefik ilişkileri var, Ankara NATO üyesi. Bu ittifakta ise ABD en başta yer alıyor. En önemlisi ise dünyada ABD'nin rolünün küçük düşüremezsiniz ki. Bu hususları tabii ki Türkiye göz önünde bulunduruyor. Fakat ,Ankara kendi dış politikasını sadece mevcut jeopolitik gerçeklere değil, aynı zamanda da kendi ulusal çıkarlarına göre yapıyor. İşte, bugün Türk-İran ilişkilerinin iyice, önemli düzeyde artması bu tezin haklılığını kanıtlıyor. Genel olarak şimdiki Türk yönetimi tüm komşularıyla ilişkilerin normalleştirilmesi politikasını yürütüyor. Ki bu da yapılması gereken en doğru adımdır." şeklinde konuştu.

Azeri uzman, Bakü'nün de Türkiye'nin yanı sıra, Rusya, ABD ve İran'la da iyi ilişkiler kurması gerektiğini savundu.

Etiketler :