Azınlıkların Referanduma Bakışı

Azınlıkların Referanduma Bakışı

Türkiye, 12 Eylül'de yapılacak referanduma kilitlendi. Halka sunulacak Anayasa değişikliklerine en anlamlı destek ise azınlıklardan geldi.

‘Evet’ diyelim ki…

Türkiye, 12 Eylül'de yapılacak referanduma kilitlendi. Halka sunulacak Anayasa değişikliklerine en anlamlı destek ise azınlıklardan geldi.

'Demokrasi ve özgürlük' alanının genişletilmesini isteyen gayr-i müslim vatandaşlar, "Paket demokratikleşme yolunda önemli bir adım" diyor

Türkiye, 12 Eylül'de yapılacak referanduma odaklandı. İktidar ve muhalefet, propaganda mitinglerini sürdürürken sivil toplum örgütleri tavrını netleştiriyor. Anayasa reformuna en anlamlı destek ise azınlıklardan geldi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliği taşıyan farklı dinlere mensup vatandaşlar, daha fazla demokrasi için 'Evet' diyeceklerini açıkladı. Azınlıkların görüşleri şöyle:

TÜRKİYE İÇİN YARARLI

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Basın sözcüsü ve Patrik yardımcısı Dositheos Anağnostopulos:

Ben bu ülkede doğdum, büyüdüm. Askerliğimi yedek subay olarak yaptım. Türk vatandaşı olarak bu anayasa değişikliğinin Türkiye için yararlı olacağını ve ülkeyi daha demokratikleştireceğini düşünüyorum. Çünkü demokratikleşmenin bir safhası da hukuki bazı temellerin atılmasıdır. Bu değişiklik de demokratikleşme adına önemli bir adım. Benim oyum yüzde 100 'evet' olacak. Patrikhane'nin görüşü de bu yöndedir. Patrik hazretleri bu konuda bir görüş beyan etmiş değildir ancak eminim o da aynı şekilde düşünüyordur. Türkiye'de yaşayan Rumların büyük bir kısmı da aynı görüşü paylaşıyor.

EVET DİYELİM 'EVİMİZE ET' GİRSİN

Apoyevmatini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis:

Paketteki değişiklikler önemli ama yetersiz. Ama yine de 'evet' diyelim ki... 'evlerimize et girsin.' Daha modern, sosyal, ekonomik ve siyasal ihtiyaçlara cevap verebilecek yeni bir Anayasa gerekli. Öyle bir Anayasa olmalı ki hakimiyetin -kayıtsız şartsız- milletin olduğu konusunda şüphe bırakmasın, seçilmişlerin atananlara karşı üstünlüğünü garanti altına alsın, uluslararası değerlerle ters düşmesin. "Hayır"ın hayırlı (!) olduğunu iddia edenler kafaları karıştırıp işi özünden saptırmaya çalışıyor. Bunda başarılı olurlarsa ülkenin başına büyük belalar açılır.

KÜÇÜK BİR ADIM DEĞİL

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan:

Bu adımın 'olumlu' olduğunu düşünüyorum. İlkesel hedef koyarak baktığınız zaman size eksik gözükebilir. Dolayısıyla bu adımın da tabi ki eksik yönleri bulunabilir ama ne kadar tamamlarsanız tamamlayın eksik kalmaya devam edecektir. Geçmişimizi düşünürsek bu ülkede hiç de küçümsenmeyecek bir adım. Ben son derece olumlu olduğunu düşünüyorum. Şüphesiz referandumda 'evet' oyu kullanacağım. Aksini düşünmek bile mümkün değil. AK Parti'ye verilen oylardan daha fazlası 'evet' olarak görülecek

DEMOKRASİDEN YANAYIZ

Süryani Cemaati Sözcüsü Yusuf Bektaş:

Bizi demokrasi adına ileri bir noktaya taşıyacak toplumun bütün katmanlarına yarar sağlayacak, ülkeyi daha iyi bir noktaya taşıyacak bütün yasal değişikliklere, özellikle de anayasal değişiklikleri önemsiyor ve destekliyoruz. Referandumda bütün vatandaşlar özgürdür. Herkes vicdanıyla baş başa oy kullanacak. Benim tercihim 'evet' olacak. Süryani Kilisesi'nin bu konuda netleşmiş bir tutumu yoktur. Ancak, Kilise barıştan, sevgiden, toplumsal kaynaşmadan yanadır.

Kaynak: Bugün

Etiketler :